Det betaler sig at slukke for skærmen, komme op af sofaen og bruge foråret til at give huset et grundigt tjek efter vinteren. Med simpelt vedligehold kan du forebygge store reparationer og spare rigtig mange penge. GF Forsikring giver dig fem gode råd til det forårsklare hus.

Foto: ABW

Udesæsonen kan du med fordel skyde i gang med at give dit hus et forårstjek. Det pynter ikke alene at give dit hjem en kærlig hånd efter vinterhiet. En grundig, men simpel gennemgang af huset kan nemlig også forebygge store reparationer og spare dig for mange penge, lyder rådet fra GF Forsikring.

Vinteren har måske ikke været den hårdeste, vi har oplevet, men foråret har til gengæld ladet vente på sig. Det sætter helt naturligt sine spor på dit hus, at vinteren har været lang.

Undgå dyr håndværkerregning
Derfor er det også en god investering at tjekke huset fra kælder til kvist. Det handler især om taget, tagrender og nedløbsrør, facader og brønde.

Typisk er der tale om mindre skader på taget eller soklen, som man med lidt snilde selv kan ordne. Men hvis de her småproblemer ikke bliver opdaget i tide og taget hånd om, kan de desværre udvikle sig til at blive en rigtig dyr fornøjelse, fordi det bliver nødvendigt at ringe efter en håndværker.

I sidste ende kan det, der startede som et lille problem udvikle sig til en skade. Og skaden dækker forsikringen måske ikke, fordi den skyldes manglende vedligeholdelse. Derfor anbefaler vi, at man lige starter udesæsonen med at gå huset grundigt igennem. Samtidig bør man også tjekke, om man har en god husforsikring med de rigtige dækninger i forhold til lige præcis ens hus.

GF Forsikrings husforsikring har netop fået prædikatet “Bedst i test” af Forbrugerrådet Tænk.

Tjekliste til det forårsklare hus

1. TAGET
Det er vigtigt at tjekke taget for skader efter blæst, sne og regn, da utætheder kan give vand- og fugtproblemer i tagkonstruktionen. Brug evt. en stige og en kikkert. Husk sikkerhedsudstyr, hvis du selv udbedrer skader.
· Er der løse eller revnede tagsten/plader?
· Er rygningen løs eller revnet?
· Er skorstenen frostsprængt eller revnet?
· Er inddækninger ved vinduer, skorsten eller kviste tætte?

2. TAGRENDER OG NEDLØBSRØR
Det er vigtigt at tjekke, om husets tagrender fungerer, så vand kan ledes uhindret ned i afløbet. En stoppet tagrende kan give fugtskader på både tagkonstruktion og husets vægge.
· Er tagrenderne stoppede af blade, skidt og snavs?
· Er tagrenderne og samlinger tætte?

3. FACADER, SOKKEL, VINDUER OG DØRE
Det er vigtigt at tjekke gavle og mure for frostsprængninger, revner og løst puds, så vand og skadedyr ikke trænger ind.
· Er der revner eller løst puds på gavle, facader eller sokkel?
· Er sålbænke revnede eller ødelagte?
· Er der tegn på råd eller svamp i træværket?
· Er glaslister og fuger intakte og tætte?

4. KLOAK OG BRØNDE
Skader i kloak og brønde kan give problemer med fugt og svamp i kældre og vægge.
· Er der kloaklugt i hus eller kælder?
· Er der stoppede kloakker eller afløb, som skal renses?
· Er der tegn på skader i kloak eller brønde?

5. HUSFORSIKRING
En god husforsikring dækker ikke alene brandskader og fx skybrudsskader. Du kan skræddersy husforsikringen, så den passer præcist til dit behov
· Skal husforsikringen dække skader efter skadedyr, fx mår.
· Hvordan dækkes skader efter fx kraftig regn, fygesne og opstigende kloak-/regnvand?