Oktober-mørket har sænket sig, og det betyder, at mange af os hver dag må sætte os bag rettet i mørke. Mørkekørsel er for mange forbundet med stort ubehag, og i værste fald går det ud over trafiksikkerheden – hele 85 pct. oplever nemlig at blive blændet ved bilkørsel i mørke. En kørebrille udviklet særligt til bilkørsel kan løse problemet, lyder det fra den lokale optiker Susanne Ken fra Ken Briller.

Foto: Ken Briller

Hver gang en modkørende bil passerer, føles det som om lyset fra forlygterne blænder, får alting til at flyde sammen og gør det svært at orientere sig. Det er virkelig ubehageligt, og selvom man forsøger af afværge ved at knibe øjnene sammen, gør det ikke den store forskel. Kan du nikke genkendende til det scenarie, er du ikke alene. Faktisk viser en undersøgelse blandt bilister, at 85 pct.* oplever at blive blændet af modlys, når de sætter sig bag rettet efter mørkets frembrud – og for 11 pct.** er generne så store, at de helt undgår at køre bil i mørke. Et billede, som den lokale optiker Susanne Ken fra Ken Briller kan nikke genkendende til:

– Hver gang vi rammer efteråret, kommer rigtig mange ind i butikken og klager over, at de har svært ved at se, når de kører bil i de tidlige morgen- og aftentimer, så det er et udbredt problem. De typiske gener ved såkaldt dårligt nattesyn er en forringelse af kontrastsynet, så det bliver svært fx at se markeringerne på vejen, samtidig med at forlygterne fra modkørende biler blænder én. Jeg kan godt forstå, at det gør folk nervøse, for udover at det er enormt generende for chaufføren, kan det også være rigtig farligt.

Hun forklarer, at selv normaltseende bilister har en nedsat reaktionstid i mørke på to sekunder versus et sekund i dagslys. Har man oveni det nedsat syn eller dårligt tilpassede briller, nedsættes reaktionsevnen nemt til 3 sekunder. Det lyder måske af lidt, men i trafikken kan det få fatale konsekvenser, hvis uheldet er ude.

Hjælp at hente med kørebriller
Heldigvis er der hjælp at hente, hvis man hører til blandt ”de natteblinde”. Først skridt er ifølge Susanne Ken at sikre sig, at ens briller har den rigtige styrke, for det er ofte roden til problemerne. Men også et par kørebriller kan være en god ide. Bl.a. har brillebrandet Essilor designet en særlig brille – Roadpilot – til bilkørsel.

– Takket være en særlig glasteknologi kompenserer Roadpilot-brillerne for genskær og blændende reflekser fra modkørende biler, gadelygter og trafiklys – faktisk med helt op til 90 pct. Man får simpelthen en meget bedre skarphed og mere tydelige kontraster, så det bliver mere behageligt – og ikke mindst mere sikkert – at køre bil, siger Susanne Ken fra Ken Briller.

Kan man være natteblind om dagen?
Selvom de fleste oplever størst udfordringer efter mørkets frembrud, kan symptomerne på natteblindhed også opleves i dagtimerne.

– Lavthængende, skarp efterårssol, kraftig regn og tung tåge kan faktisk genere bilistens syn lige så meget som mørke, og derfor er en kørebrille en god ide på alle tider af døgnet. Glassene i Essilors kørebriller er behandlet med reflekser på for- og bagside, som giver ekstra beskyttelse mod den skarpe efterårssol, siger Susanne Ken og tilføjer, at man også kan vælge briller med såkaldt ”farveskiftende glas”, hvor glassene automatisk tilpasser sig dagslyset ved at blive mørkere i skarp sol, slutter Susanne Ken.

* Ifølge undersøgelse foretaget af Medimix i 2015
** Ifølge undersøgelse foretaget af Choose Growth i 2010