Er dit barns øjne klar til skolestart? 

Det ringer snart ind til et nyt skoleår, og mange børn og forældre er i disse dage i fuld gang med at spidse blyanterne og finde den helt rigtige skoletaske. Men ifølge Susanne Ken fra Ken Briller overser mange en vigtig detalje, der er langt vigtigere for børns trivsel i skolen end udstyret; nemlig et godt syn. Hun giver her sine bedste råd om syn og skolestart – og om briller versus kontaktlinser til børn.

 

Et velfungerende syn er helt afgørende for, hvordan børn klarer sig i skolen, ved lektielæsning og til sport.

– Skolelivet kan være en hård omstilling. Børnene skal klare mange timers koncentration – og kunne fokusere i kort synsafstand ved bordet og derefter hurtigt kunne stille skarpt på lang afstand, når undervisningen foregår ved tavlen, forklarer Susanne Ken. Hun giver derfor en velment opfordring til forældre om at få tjekket børnenes syn i forbindelse med skolestart, så man kan sætte ind med briller eller kontaktlinser – hvis det skulle være nødvendigt.

Et dårligt syn kan forstyrre både koncentrationsevnen og den motoriske sans, og dermed indlæringen. Hvis man ønsker at undgå briller til sit barn, er kontaktlinser i dag et rigtig godt alternativ – alene eller som supplement. De giver nemlig større bevægelsesfrihed, bredere synsfelt og mindre ’passen på’ end almindelige briller.

– Børn er aktive og bruger ofte mange timer om dagen på legepladsen, på fodboldbanen eller i gymnastiksalen. Her giver kontaktlinser mere bevægelsesfrihed end briller, fordi man ikke risikerer at tabe dem. Samtidig undgår man de ”blinde vinkler”, der opstår ved brillens kant. Kontaktlinser er derfor tit et godt valg til børn, der fx dyrker meget sport, forklarer Susanne Ken, der samtidig nævner de sociale gevinster, det kan give barnet at få kontaktlinser:

– Vi er heldigvis kommet langt, når vi snakker stigmatisering af børn med briller, men jeg møder stadig børn, som enten er blevet drillet med deres briller, eller som af andre grunde ikke har lyst til at have dem på. Og her kan kontaktlinser også være en god løsning, lyder det fra Susanne Ken, der dog oplever at kun de færreste forældre ved, at børn ned til 7-8-års alderen sagtens kan bruge kontaktlinser. Det er nemlig ikke et spørgsmål om alder, men om motivation, modenhed og hygiejne.

Barnet skal ville det selv

Optikeren bliver ofte spurgt: Hvornår er mit barn gammel nok til at få kontaktlinser? Men netop dét er ifølge Susanne Ken helt individuelt:

– Det er ikke dåbsattesten, der afgør, om et barn er klar til linser. Det kan kun barnets forældre – sammen med fagpersoner – vurdere. Hvis barnet er klar og har lyst til det, er der ikke noget i vejen for, at man kan starte allerede i 7-8-års alderen. Det vigtigste er, at barnet selv ønsker det. Det siger næsten sig selv, at det er ubehageligt hver dag at skulle putte noget i øjnene, man ikke har lyst til, lyder det fra Susanne Ken.

– Selvom mange linsetyper i dag slet ikke giver samme mængde bøvl med rensning og hygiejne som i ”gamle dage”, så er der mere arbejde i linser end briller. Linser kræver god hygiejne, og at man kan følge instrukser ift. at sætte dem rigtigt i, forklarer Susanne Ken.

Vælg endagsdagslinser til dit barn

Når man skal vælge kontaktlinser til sit barn, anbefaler optikeren ofte endagslinser.

–  En god tommelfingerregel er: jo kortere brugstid, jo mindre besvær. Endagslinser tager man ud af pakken om morgenen, sætter i, og smider så i skraldespanden om aftenen. Det er et godt udgangspunkt for de fleste børn, siger Susanne Ken, der opfordrer til, at man går efter nogle af de moderne linsetyper på markedet: 

– De giver en bedre iltforsyning til øjet og har samtidig en glattere overflade. Linsernes glathed har betydning for komforten, altså at de føles rare at have på hele dagen. En god komfort er vigtig for fx at undgå irriterede og røde øjne sidst på dagen, for det spiller bare ikke særlig godt sammen med hverken lektielæsning eller fritidsaktiviteter. Men vi hjælper selvfølgelig meget gerne med at finde den linsetype, som passer barnet bedst, siger Susanne Ken. 

5 tegn på, at dit barn er klar til linser 

  • Dit barn er god til at overholde aftaler og kommer til tiden
  • Dit barn har nemt ved at forstå og følge en besked
  • Dit barn børster selv tænder morgen og aften – uden at du behøver at påminde om det hver gang
  • Dit barn har en god hygiejne – han eller hun vasker altid hænder efter toiletbesøg og snyder sig ikke fra bad efter sport eller idræt
  • Dit barn er vant til faste pligter og rutiner