Rigtig mange mennesker døjer med trætte, ømme eller lysfølsomme øjne efter en lang dag. Det skyldes typisk skarpt UV-lys eller skadeligt blåt lys, så løsningen kan for mange være at skifte til farveskiftende glas. Ifølge Susanne Ken fra Ken Briller er det intelligente glas mere komfortabelt for øjnene. 

Undersøgelser viser, at hele 90 pct. af dem, der besøger en optiker, har lysfølsomme øjne, og syv ud af ti vil gerne have mere information om problemet*. Den tendens kan Susanne Ken fra Ken Briller nikke genkendende til. Hun forklarer, at problemerne ofte skyldes skarpt UV-lys og skadeligt blåt lys, som er hård kost for øjnene – men at farveskiftende brilleglas heldigvis nemt kan afhjælpe generne. 

Hvordan virker farveskiftende glas?

Farveskiftende glas er klare brilleglas, der gradvist skifter til en mørkere farve, når glasset rammes af UV-lys. Sidder man indenfor – uden vinduer i nærheden – vil brilleglasset være helt klart, men går man udenfor, reagerer glasset med det samme på lysskiftet og ”farver op” næsten som en almindelig solbrille. 

Farveskiftet fra klart til mørkt skyldes, at molekylerne i glasset udvider sig, når glasset påvirkes af UV-lys, og til dels ved temperaturskift. Modsat tidligere tiders farveskiftende brilleglas, der ofte havde en konstant brunlig tone, har de fleste slags farveskiftende glas i dag meget mindre – eller slet ingen – toning, når de er uden UV-påvirkning. En ny teknologi gør desuden skiftet fra klart til farvet meget hurtigere, så man ikke skal vente på, at farven forsvinder, når man går indenfor. 

– Det er rigtig smart, når man veksler meget mellem at være ude og inde – og for folk, der primært arbejder udenfor og finder det besværligt at skifte mellem flere par briller, når de af og til skal indenfor, forklarer Susanne Ken og fortsætter: – De første modeller havde en konstant restfarve, som mange ikke brød sig om. Vi er kommet meget længere i dag, hvor glassene er helt klare, når de ikke udsættes for lys. Så slipper man for spørgsmålet om, hvorfor man har solbriller på indenfor, smiler Susanne Ken.

 Ikke en solbrille

Farveskiftende glas kan være et fantastisk alternativ til solbriller, men faktisk er de ikke kun nyttige om sommeren. I overgangsperioden fra forår til sommer og fra sommer til efterår, hvor solbrillen ligger pænt på sin plads i skuffen, kan øjnene også have brug for beskyttelse.

 

– Glassene bliver mørke selv på en overskyet dag og beskytter dermed på dage, hvor UV-lyset er ekstra skarpt. De blokerer nemlig for UV-lyset og filtrerer skadeligt blåt lys. Derfor plejer jeg at sige, at man skal se briller med farveskiftende glas som en komfortbrille, siger Susanne Ken. 

 

De farvede glas findes i forskellige farver, ligesom det er muligt at få dem med spejleffekt for et mere ungt og cool look.

 

– De kan endda kombineres med dit yndlingsstel, så du blot får nye glas og beholder din sædvanlige stil, pointerer Susanne Ken, som fører flere forskellige typer farvede glas. Hun ser en klar tendens til, at de færreste vender tilbage til almindelige glas, hvis de først har prøvet de smarte farveskiftende glas.

 

Er man alligevel i tvivl, om farveskiftende glas er noget for én, kan man helt uforpligtende prøve dem hos Ken Briller.