Preben Homøe modtager fredag den 20. september Kleins Legat på 75.000 kr. for sit meget høje faglige niveau, sin bemærkelsesværdige arbejdsindsats i forskningen og for patienterne, samt for sine menneskelige evner som god kollega og engageret læge.

Preben Homøe har siden 2013 været ansat som professor i øre-, næse- og halssygdomme ved Københavns Universitet og som overlæge ved Øre-, Næse-, Hals og Kæbekirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, Køge.

– Jeg er utrolig glad og meget stolt over, at Dansk Selskab for Otorhinolaryngologi, Hoved- & Halskirurgi har valgt at give denne fornemme pris til mig. Det er måske den største pris, man kan få på mit område, og derfor er det også et kæmpe skulderklap og en meget stor ære for mig og for min familie, siger Preben Homøe.

Kendt for sin humor og ærlighed
Preben Homøe har altid elsket sit arbejde, hvor han gennem mange år bl.a. har været engageret i at forbedre den kirurgiske behandling af patienter med ansigtstraumer og hoved-hals-kræft.

Først i en årrække som overlæge på Rigshospitalet og siden på Sjællands Universitetshospital, hvor han samtidig også har bygget et forsknings- og undervisningsmiljø op fra bunden. I dag er Preben Homøe som forskningsleder, professor og overlæge meget afholdt af både patienter, studerende og kolleger, som også kender ham for en veludviklet humor og ærlighed. Han ryster ikke på hænderne over at kritisere urimeligheder og uretfærdigheder, når det f.eks. rammer patienter og kolleger.

Hjertet banker for de grønlandske børn
Som forsker har Preben Homøe været meget aktiv inden for epidemiologi og traumer i ansigtet samt i forbindelse med hoved- og halskræft. Hans epidemiologiske forskning er internationalt anerkendt og har særligt ligget inden for mellemørebetændelse.

Forskningen bygger på adskillige feltstudier i Grønland. Den internationale bevågenhed har givet plads i bestyrelsen i International Society of Otitis Media og International Union for Circumpolar Health. Preben Homøe har været formand for Grønlandsmedicinsk Selskab i ni år og er fortsat bestyrelsesmedlem. Hans hjerte banker for Grønland, og her har de grønlandske børn en særlig plads:

– Det er et stort problem. Vi kan se, at omkring 10 procent af de grønlandske børn får nedsat hørelse, det er en stor andel af befolkningen. Vi har derfor også forsøgt at få de grønlandske politikere i tale for at få dem til at lave en særlig indsats mod mellemørebetændelse. Desværre uden held indtil nu, fortæller Preben Homøe.

I 2016 blev Preben Homøe udnævnt til adjungeret professor ved Grønlands Universitet Ilisimatusarfik – en udnævnelse som netop afspejler hans mangeårige og store indsats indenfor øresygdomme i Grønland.

Udvikler nye metoder til gavn for patienterne
Som specialist har Preben Homøe med stor ildhu deltaget i arbejdet med at indføre kræftpakkerne i 2007-2008 – noget mange patienter har haft gavn af og stadig har.

Han har også været med til at udvikle og indføre flere nye metoder i hoved-halskirurgien i Danmark. F.eks. en ny metode til hurtigt og effektivt at behandle patienter med brok i svælget (Zenker’s divertikel). Og kikkertoperationer i spytkirtlerne.

Tidligere var man nødt til at fjerne hele spytkirtlen, når patienter havde spytsten, det behøver man ikke længere. Metoden benyttes nu flere steder i landet.
Dansk Selskab for Hoved- & Halskirurgi begrunder valget af Preben Homøe med følgende ord: “Preben Homøe indstilles til prisen på grund af hans meget høje faglige niveau, hans bemærkelsesværdige arbejdsindsats i forskningen og for patienterne, samt hans menneskelige evner som god kollega og engageret læge”.