Akvarier i venteværelser hos tandlæger og læger har en afstressende effekt, og det kan være særlig virkningsfuldt for indbyggerne i Køge Kommune, der oftere går til lægen end den gennemsnitlige dansker.

Indbyggerne i Køge Kommune besøger lægen hyppigere end gennemsnittet i Danmark. For køgenserne bliver det til lidt under otte besøg hos en praktiserende læge om året. Til sammenligning er landsgennemsnittet på syv årlige lægebesøg.

Lider patienterne af lægeskræk, kan akvarier med betagende fisk svømmende virke afslappende. Flere studier viser nemlig, at akvarier har en beroligende effekt, at de kan reducere stress, og at de kan sænke blodtrykket og pulsen hos iagttagerne af akvariet og dets fisk. Med sin afstressende effekt er akvarier særlig anvendelige i venteværelset hos tandlægeklinikker og praktiserende læger. Måske derfor er det mere populært end nogensinde for institutioner og virksomheder at købe et akvarium.

Virksomhederne har råd til akvarier igen

Hos dyrehandlen MiniZoo, der blandt andet tilbyder akvarier på abonnementsbasis til virksomheder, oplever stifter og ejer Morten Pelby tydeligt en stigende efterspørgsel på akvarier i alle størrelser:

– Alle sagde deres akvarier op under finanskrisen for ti år siden, men i dag har virksomhederne fået råd til akvarier igen, og efterspørgslen har aldrig været større, end den er nu. Vores kunder er folk, der selv har en interesse i fisk og akvarier, eller som gerne vil gøre lidt ekstra ud af deres venteværelse eller kontor, fortæller han.

Akvarieeksperten Morten Pelby giver to eksempler på speciallavede akvarier, som er velegnet til venteværelser eller til virksomheders foyer og mødelokaler:

Den traditionelle: Ferskvandsbassin på 275 liter med standard stenopsætning.

– Et klassisk akvarie, som man ser rigtig mange steder rundt omkring i landet. De er velegnede til en lang række spændende fisk. Jeg anbefaler en opsætning med levende sten og farvestrålende malawicichlider fra Malawisøen i Afrika, da de er utroligt smukke. En sikker løsning.

 

Den sjove: Saltvandsbassin på 275 – 1000 liter med specialdesignet inventar og bagvæg.

– Tilpasset kundens ønsker i forhold til størrelse, udsmykning og inventar, så der er rigtigt gode muligheder for at være kreativ og få et sjovt akvarie. Klovnfisk, som dem fra Find Nemo, sørøverskibe, skattekister og Svampebob Firkant-tema vil for eksempel være et sikkert hit hos børnelæger.