Kom med til livestreaming fra Aahus Universitet. Foredraget er med professor i kvantefysik Klaus Mølmer ved Institut for Fysik og Astronomi, AAU. Skriver Køge bibliotek på deres side.

Atomernes og molekylernes mikroskopiske verden er beskrevet af kvantefysikken. Den kvanteverden som kvantefysikken beskriver, er meget forskellig fra fænomener i menneskers dagligdag, f.eks. er atomare partikler tilsyneladende flere steder på én gang og målinger på dem giver altid tilfældige resultater.

Kvantefysikken revolutionerede fysikken i begyndelsen af det 20. århundrede og rystede mange fysikere i deres verdensbillede, men dens forudsigelser er afprøvet med stor præcision i alle områder af fysikkens og kemiens verden.

I foredraget vil du få en introduktion til kvantefysikken og herefter vil du høre om en ny ”kvanterevolution”, som åbner perspektiver for teknologier som virker netop i kraft af atomers og molekylers kvantefysiske opførsel.

Der foregår især en intens forskning i kvantecomputere, som bruger atomare kvantetilstande til at regne på mange tal på samme tid.

En ny teknologisk milepæl blev nået i efteråret 2019, hvor Googles kvantecomputer Sycamore udførte en særlig beregning, som den kun brugte 200 sekunder på at udføre. Hvis den samme beregning skulle udføres på verdens største supercomputer, skulle den bruge 10.000 år på det.

I foredraget vil du høre om, hvordan kvantecomputere virker og hvad de kan bruges til.

Foto: Abw

Naturvidenskab på lærred
Med livestreaming er det muligt at komme tæt på forskernes nyeste opdagelser indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt og du bliver udfordret, men alle kan få noget ud af at være med uanset faglige forudsætninger. Der kan stilles spørgsmål til forskerne via sms og modtages svar.

Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab i mere end 50 byer, for flere tusinde tilhørere.

Foredraget begynder præcis kl. 19, hvorfor man anbefales at kommer i god tid.

For mere information klik her.

Del på sociale medier