Vølver, guld og guder er nu åben

I onsdags blev den nye udstilling Vølver, guld og guder officielt indviet på Køge Museum. Borgmester Marie Stærke, kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen og designer Jim Lyngvild holdt åbningstalerne, og blandt gæsterne var bl.a. Ghita Nørby, Julie Berthelsen, Thyra Frank og Pelle Hvenegaard, der alle optræder på Jim Lyngvilds meget omtalte vølvebilleder.

SE BILLEDERNE FRA ÅBNINGEN

Det kan du opleve

Vi har omdannet Køge Museum til et eksperimenterende rum for debat og vidensdeling. I samarbejde med Jim Lyngvild har vi lavet en udstilling, der fortolker overgangen fra asatro til kristendom.

Vi gør det med et kritisk blik og en god fantasi – for fantasi, fakta og videnskabelig funderet fortolkning går hånd i hånd, når historien skal skrives.

KØB BILLET HER

Sådan gør vi

Til udstillingen har vi fået hjælp af kunstner og designer Jim Lyngvild, der med en omfattende historisk viden og en stærk kreativ puls har givet sit bud på en række situationer fra vikingetiden.

Vi beder en række arkæologer om at forholde sig til Jim Lyngvilds anderledes blik på historien. I korte videoklip kan du gennem udstillingen høre dem i samtale om, hvornår og hvorfor tolkning er nødvendig. Du kan også blive klogere på, hvordan forskerne balancerer fakta og fortolkninger, og hvordan de to ting næppe kan undvære hinanden, hvis vi skal blive klogere.

Praktisk info

Det er en god ide at medbringe en smartphone og et par hovedtelefoner til dit besøg på Køge Museum. Sammen med billetten får du udleveret en audioguide, som du kan bruge fra din egen telefon. Med den kan du både høre lydsiden fra de korte videoer, du finder på skærmene rundt i udstillingen, og en række podcast, der tager dig med et skridt længere ind i historierne.

God fornøjelse med Vølver, guld og guder!

Hjælp os med at samle 100 års historie ind

Igen i år skal museet indsamle mindst 100 gavebidrag à 200 kr. for at forblive på SKATs liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner. Og igen i år har vi besluttet at lade de indsamlede donationer gå ubeskåret til indkøb af nye genstande til vores samling, så I helt konkret kan se, hvad der kommer ud af jeres gavmilde donationer.

Vi har fået en helt unik mulighed for at fylde nogle af hullerne ud i vores glassamling med glas fra Holmegaards allerførste katalog i 1853. Holmegaards imponerende glasprøvesamling blev først oprettet i 1900-tallet, og det betyder, at museets samling af glas fra 1800-tallet har mange og store huller, som vi gerne vil fylde ud, inden glassene går til. Disse glas er yderst sjældne og vil hjælpe os med at bevare og forstå Danmarks tidligste glasindustri.

Med en donation på 200 kr. til Museum Sydøstdanmark kan du være med til at sikre, at vi fortsat kan lave spændende forskning, udstillinger, aktiviteter og udvide vores samlinger. At stå på SKATs liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner betyder nemlig, at vi bl.a. kan få en væsentlig momskompensation.

Støt Museum Sydøstdanmark med 200 kr. lige her: