Flere lokale håndværkertalenter kunne lade sig hylde som vindere, da EUC Sjællands skolemesterskaber i Skills blev afviklet.

Rejsen til at blive dansk mester i Skills 2019 startede torsdag den 3. maj, og kørte frem til fredag den 4. maj for EUC Sjællands dygtigste elever, der er samlet under sloganet “Håndværkerguld”. Fredag eftermiddag kulminerede de to konkurrencedage i en præmieoverrækkelse, hvor vinderne blev kåret i 12 forskellige håndværksfag. De store vindere skal forsvare skolens ære ved regionsmesterskaberne, der er sidste skridt inden danmarksmesterskaberne i Skills, der finder sted i Næstved til april 2019.

EUC Sjælland gentog successen fra sidste år, og arrangerede igen skolemesterskaberne i andre rammer end skolens egne lokaler i Næstved, Køge og Vordingborg. Som det forgangne år var lokationen Næstved Storcenter, hvor syv håndværksfag dystede. I år bredte mesterskaberne sig også til Næstved Megacenter, hvor de resterende fem fag konkurrerede.

Det betød derfor, at de unge talenter igen dystede i anderledes omgivelser, der bød på publikum og ekstra opmærksomhed. Et aspekt som John Norman, direktør fra EUC Sjælland, er yderst positiv overfor:

– Vi brænder for at skabe fremtidens “Håndværkerguld” og jeg er stolt over, at vi for andet år i træk, afholder vores skolemesterskaber i det offentlige rum. Det giver en helt anden mulighed for at vise vores uddannelser og faglighed frem, det er en fantastisk måde at komme i dialog og skabe nysgerrighed omkring erhvervsuddannelserne, udtalte han.

Samtidig ser han frem til april 2019, hvor DM i Skills kommer til at foregå i Arena Næstved.

– Det er det ultimative udstillingsvindue, som vi glæder os til.

Borgmester Carsten Rasmussen (S) var også med til at hylde Håndværkerguldet, da han uddelte trofæer til vinderne ved sejr-ceremonien. Han ser ligeledes frem til, at Næstved er udpeget som værtsby til DM i Skills.

– Næste år er det første gang der afholdes DM i Skills i Region Sjælland. Det er jo kæmpestort, at vi skal have det i Næstved, og det glæder vi os meget til – både til at lægge grund og kommune til. Vi håber jo på, at der kommer 50.000 besøgende i de tre dage, hvor det hele løber af stablen, fortalte han begejstret, inden han officielt begyndte præmieoverrækkelsen

Samtidig ser han også Skills-konkurrencens betydning i et større perspektiv.

– Det er rigtig vigtigt, at man synliggør håndværksfagene. Det snakker man meget om på Christiansborg, idet der mangler faglærte håndværkere til at løse de opgaver, der skal klares i samfundet. Så vi håber, at Skills kan give elever i folkeskolen et større indblik i erhvervsuddannelsernes mangfoldighed, beskrev han.

Denne udtalelse er John Norman enig i:

– At have fokus på talentarbejdet i håndværksfagene gennem øget synlighed er med til at sikre, at der bliver uddannet de håndværkere, som brancherne har brug for. En karriere vokser med én hele livet og en erhvervsuddannelse er en fantastisk base og indgang til “det gode liv”, lød det fra EUC Sjællands direktør.

Blandt talenttrænerne er der bred enighed om, at konkurrencen har en stor positiv indflydelse på de deltagende elever:

– Jeg kan mærke, at de vokser og bliver “større” af at konkurrere på den her måde, fordi de opbygger en ny stolthed, lød det fra talenttræner for bygningsmalerne, Heidi Maack Andersen.

DM i Skills 2018 blev afholdt tidligere på året i Herning, hvor i alt 62 fag var tilmeldt. EUC Sjællands deltagere tog ingen DM-titler med hjem, men der er nu en ny chance for at blive dansk mester til april 2019, hvor danmarksmesterskaberne afholdes på hjemmebane.

Vinderne ved EUC Sjællands skolemesterskaber:

• Murer: Heidi Mia Fjord Christiansen (Murerfirmaet Maz)
• Flisemurer: Troels Strøyer Christophersen (Hansen & Andersen A/S)
• Elektriker: Kasper Grønager (Domiciel ApS)
• Bygningsstruktør: Mads Omø Beyer og Mathias Dahl Pedersen (Brdr H & S Jensen A/S)
• Anlægsstruktør: Lukas Pedersen (Faxe kommune – Park og Vej) og Emil Olsen (Entreprenør Jes Pedersen, Sorø ApS)
• Smed: Tobias Ougter Olsen (Herfølge Kleinsmedie A/S)
• Frisør: Emma Jakobsen (Cosy v/ Gitte Irene Stage Lietzen)
• VVS-energi: Jeppe Storm Smedegaard (Finn L Davidsen A/S)
• Personvognsmekaniker: Natalie Louise Jørgensen (Henrik Hansen Automobiler A/S)
• Tømrer: Daniel Boe Ankerbo (HRJ Service A/S)
• Bygningsmaler: Katrine Hansen (Strømmen Vordingborg Produktionsskole)
• Data og kommunikationsuddannelsen: Malthe

Alle vindere og toere ved skolemesterskaberne i Skills samlet. Foto: EUC Sjælland