For mange mennesker er juledesserten lig med risalamande. For at ophøje denne herlige spise endnu mere nyder man oftest et glas portvin eller to til. Men kan man med succes drikke andet end portvin til risalamanden? Svaret er simpelt, naturligvis kan man det.

Portvin er det traditionelle – og sikre valg, men der findes også mange andre spændende dessertvinstyper, som egner sig særdeles fortræffeligt til retten.

Som tommelfingerregel udelukker kirsebærsovsen de lyse dessertvine, som f.eks. Sauternes, Rivesaltes og de søde hvidvine fra Alsace og Tyskland. Springer du kirsebærsovsen over, kan disse vine dog nydes med stort velbehag til risalamanden. De er ofte mere friske og køligere i udtrykket end f.eks. portvin.

Med kun 5 dage til juleaften nærmer tiden sig, hvor de sidste ting skal på plads og her får du fire forrygende vinforslag til risalamanden.

 

Årets Juleportvin
LBV 2014

Denne Late Bottled Vintage byder på en fantastisk smag af sødmefulde frugter og bær i perfekt balance med en frisk syre. Den er koncentreret og hænger godt i glasset. Også meget anvendelig til julens andre søde sager.

Foto: Holte Vinlager

Få køb klik her.

 

Colheita 2008

Elegant og indbydende portvin fra den varme 2008 årgang. Den har masser af frugt og friskhed. En klasse portvin i tawny-stilen, som også byder på fine strejf af nødder i smagen.

Foto: Holte Vinlager

Få køb klik her.

 

Frederiksdal Sur Lie
Kirsebærvin

‘Sur Lie’ betyder på fransk, at vinen ligger på bundfaldet i en længere periode. Metoden giver i sig selv en federe, dybere og rigere vin. Forrygende alternativ til portvin.

Foto: Holte Vinlager

Få køb klik her.

 

Passito Dolce
Salento

Yderst velsmagende specialitet fra syditalien. Den er lavet på tørrede druer af sorten Aleatico. Farven er intens rød og duften er fyldt med modne røde og sorte skovbær, lakrids og hindbærlikør. Smagen er lang, fast struktureret, og en bombe af afstemte sødlige bærnuancer.

Foto: Holte Vinlager

Få køb klik her.