Vi ved det godt: Fyrværkeri kan være farligt. Alligevel glemmer vi beskyttelsesbrillerne nytårsaften. Hvert nytår ender hundredvis af danskere på sygehuset med fyrværkeriskader, og de alvorlige skader ses især hos dem, der ikke brugte beskyttelsesbriller. Særligt de unge glemmer brillerne, og dem vil optiker Susanne Ken gerne hjælpe på vej.

Foto: Ken Briller
Nytåret er lig med fest og farver, men for flere hundrede danskere ender den på sygehuset. Alene sidste år blev der behandlet 254 fyrværkeriskader på danske sygehuse – heraf 35 alvorlige*. En stor del af dem kunne være undgået, hvis personerne havde haft beskyttelsesbriller på.

Desværre er vi danskere ikke særligt gode til at huske beskyttelsesbrillerne, når nytåret skydes ind – og særligt de yngre generationer er slemme til at glemme brillerne. En opgørelse fra sidste nytår viste, at halvdelen af både voksne over 34 år og børn under 15 år brugte beskyttelsesbriller – mens kun 20 pct. af de 15-17-årige og 10 pct. af de 18-25-årige bar briller. For aldersgruppen 26-34 år var tallet helt ned på fem pct.*

Derfor lyder opfordringen fra Susanne Ken fra Ken Briller i Køge til de unge mennesker:

– Husk nu beskyttelsesbrillerne! Vi ved, at de voldsomste skader rammer dem, der ikke beskytter deres øjne, så det gør en stor forskel, om man bruger briller eller ej, siger hun og tilføjer:

– Synssansen er nok den vigtigste – og den mest dominerende – sans, vi har. Derfor skal man passe godt på øjnene nytårsaften, for konsekvenserne af ikke at gøre det kan være fatale.

Hent beskyttelsesbriller hos optikeren
Hos Ken Briller kan man mellem jul og nytår hente et par gratis beskyttelsesbriller i butikken.

*Kilde: Landsdækkende opgørelse over fyrværkeriskader ved nytåret 2017/18 foretaget af Ulykkes Analyse Gruppen (AGU) ved Odense Universitetshospital.