Ken Briller skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om Gaming og synet:

Gaming er i massiv vækst – særligt blandt unge teenagedrenge. Men de mange timer foran skærmen er hård kost for øjnene; udover ubehagelige gener som tørre øjne, træthed og hovedpine, øger skærmens skadelige blåviolette stråler risikoen for, at øjnene ældes for tidligt. Derfor opfordrer den lokale optiker Susanne Ken fra Ken Briller forældre til ”gamerbørn” til at sætte ind over for digital overanstrengelse af øjnene.

At spille computer er blevet så populært, at man i dag taler om gaming som en decideret sportsgren. En rapport udarbejdet af DR i 2017 viste, at særligt teenagedrenge er storforbrugere af computerspil: 96 procent af danske drenge mellem 13 og 19 år spiller computer, og 49 procent gør det dagligt. Tallene taler
for sig selv: gaming er stort.

Der er i de senere år kommet stigende opmærksomhed omkring de kvalifikationer og kompetencer, der udvikles gennem computerspil; fx evnen til at kommunikere og træffe hurtige beslutninger, men teenageres skærmtid er stadig ofte til debat – både i medierne og rundt om spisebordene i danske hjem, hvor bekymringer om fysisk inaktivitet og mangel på socialt samvær fylder hos mange teenageforældre.

Desværre er synet, ifølge den lokale optiker Susanne Ken fra Ken Briller, et overset element i debatten:

– Som optiker savner jeg mere fokus på de konsekvenser, de mange timers gaming har for synet. Rigtig mange børn og unge, der gamer meget, vil på et eller andet tidspunkt opleve såkaldt Computer Vision Syndrome, også kaldet digital overanstrengelse af øjnene, som opstår, når øjnene eksponeres for det skadelig blåviolette lys fra digitale skærme.

Hun forklarer, at symptomerne på digital overanstrengelse viser sig som tørre, røde og sviende øjne, træthed og hovedpine.

Øjnene bliver gamle før tid

Symptomerne skal ifølge optikeren tages alvorligt, for udover at være generende i hverdagen kan de på den lange bane få alvorlige konsekvenser:

– Det blåviolette skærmlys kan fremprovokere øjenforkalkning – dvs. for tidlig aldring af øjnene. Så når børn og teenagere spiller computer i mange timer, udsættes deres øjne for øget risiko, forklarer optikeren.

Hun har derfor en opfordring til gamer-forældre:

– Vær opmærksom på symptomerne på vegne af dit barn. Børnene er ofte så opslugte af spillet, at de slet ikke lægger mærke til, at øjnene svier eller klør. Her skal man som forældre være på forkant med problemerne.