Værdifuld sølvskat blev nedgravet uden for Køge i 1300-tallet, men blev aldrig hentet

Vi mennesker taber, mister, gemmer og ofrer ting. Sådan har det været siden de ældste tider, og nu sætter Nationalmuseet fokus på fortællingerne bag fantastiske danefæ i ti videoer.

En af videoerne udfolder historien om den kostbare møntskat, som makkerparret Kent Clausen og Knud Laursen fandt ved hjælp fra deres metaldetektorer på en mark uden for Køge.

Deres fund viste sig at være en værdifuld skat med 239 mønter. Mønterne er franske Gros Tournois og engelske sterlinge. Ligesom nutidens Euro var disse mønter en handelsvaluta, der kunne bruges i flere lande i middelalderen. Mønterne var meget eftertragtede og værdifulde på grund af deres høje indhold af sølv. På denne tid var danske mønter lavet i dårlig kvalitet, da sølvet var blandet sammen med kobber. De værdifulde mønter blev gravet ned i jorden uden for Køge af en person for cirka 700 år siden i midten af 1300-tallet – og muligvis var pesten, som var skyld i at skatten ikke blev hentet igen.

”At man ikke har gravet skatten op igen kan have noget at gøre med, at der kommer pest til Danmark i midten af 1300-tallet, og den person, som har gravet skatten ned, kunne være en af dem, som er gået til i den her forfærdelige sygdom. Vi ved det ikke, men det er en mulighed”, fortæller Maja Schultz i videoen. Hun er museumsinspektør på Museum Sydøstdanmark.

”Det er lidt et mysterium, hvad mønterne laver her. Vi er på et vejforløb, vi er højt i landskabet, og på det ældste kort kan vi se, at der løber en vej lige forbi her. Det har måske stået et stort træ eller en stor sten, som man har kunnet stedet finde igen,” fortæller Maja Schultz.

I videoen kan man høre hendes bud på, hvorfor en så værdifuld skat fra 1300-tallet dukker op ved Køge. Det hænger muligvis sammen med at Køge i slutningen af 1288 får købsstadsrettigheder, og det har sat skub handlen i området.

Se medrivende historier om, hvad du deler med dine forfædre

Som med møntskatten fra Køge-egnen har vi mennesker ofret, tabt, mistet og gemt ting siden de ældste tider. Når tingene dukker op af mulden igen hundreder eller tusinder af år senere, fortæller de os, hvor meget vi egentlig deler med vores forfædre på tværs af tid: Behovet for et trygt og varmt hjem, at vi kan beskytte familie, venner og vores ejendele og at vi kan købe varer.

I flot producerede videoer sætter Nationalmuseet fokus på fortællingerne bag ti fantastiske genstande – genstande, som er erklæret danefæ som møntskatten.

Forsker og journalist undersøger spændende historier

Seniorforsker Lisbeth Imer fra Nationalmuseet og journalist Frantz Howitz rejser i videoerne rundt i Danmark for at undersøge den spændende historie bag møntskatten fra Køge-egnen og de ni andre danefæ. Sammen med eksperter fortæller de to værter de fascinerende historier om, hvordan vores hverdag og samfund i dag er formet af fortidens opfindelser, beslutninger og hændelser.

I videoerne kan man blandt andet også komme bag historien om for eksempel Danmarks ældste skydevåben, der er fra sidste halvdel af 1300-tallet og som er fundet i Nordsjælland. Man kan også få historien om adelsmandens Niels Krabbe seglstampe, der var en slags middelalderens Nem-ID. Seglstampen er fundet i Nordjylland, og den udfolder en historie om datidens magtkampe, belejringer og behovet for at kunne sikre sin identitet.

Møntskatten er udstillet i Kongernes Jelling

Den værdifulde skat kan ses på Nationalmuseets danefæudstilling sammen med en lang række andre danefæ. Udstillingen ”Gemt, ofret eller tabt” kan opleves gratis på museet Kongernes Jelling i Jylland.

I kan læse mere om udstillingen her.

Fotos og link til videoerne

Vedhæftet mailen er fotos af møntskatten og medvirkende i videoerne. Billederne kan bringes med kreditering af fotografen Amdi Wiil.

På Nationalmuseets Youtube-kanal ’Vores tid’ ligger syv videoer inkl. den om møntskatten. De øvrige tre film bliver publiceret senere. 

Link til video om møntskatten: https://www.youtube.com/watch?v=IxQeAZrCsks
Videoen må gerne deles på hjemmeside og på sociale medier.

Kontaktoplysninger og medvirkende i videoen om møntskatten:

Lisbeth Imer, seniorforsker på Nationalmuseet og vært, tlf: 4120 6113

Frantz Howitz, journalist og vært, tlf: 5369 8087

Maja Schultz, museumsinspektør, Museum Sydøstdanmark, tlf: 23294084, mail: mks@museerne.dk

Line Bjerg, museumsinspektør, Nationalmuseet, tlf: 4120 6033, mail: line.bjerg@natmus.dk

Del på sociale medier