Det lokalhistoriske årsskrift Køge Studier er en guldgrube af viden – og dette års udgave byder både på meget aktuelle og meget dramatiske beretninger.

På havneområdet sker jo en rivende udvikling i øjeblikket og derfor er artiklen “Køge havn og søhandel i ældre tid” meget aktuel. Tidligere arkivar og seniorforsker Erik Gøbel udruller træk af havnens tidligste historie. Det er en meget omhyggelig og læseværdig beretning om udfordringerne med at holde havnen fri for sand og bolværkerne i brugbar stand – en ikke altid lige nem opgave. 

I den anden artikel fortæller Peter Danner den makabre historie om “Mordet i Lellinge”. Friderich Olsen levede på Køge-egnen til 25. august 1789, hvor kirkebogen fortæller os, at han blev henrettet af bødlen for sine misgerningers skyld. Gennem et stort kildearbejde er det lykkedes for Peter at afdække sagen og de ulykkelige omstændigheder.

Den tredje artikel i Køge Studier er politimand Kay Hansens erindring fra hans deportation til tyske koncentrationslejre under Anden Verdenskrig. Erindringen er nedskrevet i 1970 på opfordring af Køge Byhistoriske Arkiv. Siden da har beretningen befundet sig i arkivets samling.
Det er formentlig kun et fåtal af mennesker, der har læst erindringen siden da. Men den fortjener i virkeligheden en bred læserskare. Og her i 75-året for Danmarks befrielse passer det stærke vidnesbyrd om de mørke år særdeles godt.

Årsskriftet sluttes af med arkivernes årsberetninger.

I år siger Køge Arkiverne farvel til Køge Studiers mangeårige redaktør, arkivar Lars Kjær, der har søgt nye udfordringer hos Statens Arkiver. ”Vi ønsker Lars al held & lykke med det nye job og takker for mange velvalgte historier i Køge Studier gennem årene,” siger den nye arkivleder Anette Månsson.
”Men derfor er det i år ekstra vigtigt at indsende forslag til kommende artikler. Den nye redaktør besidder hverken Lars’ viden om Køges historie eller hans store netværk i lokalsamfundet. Artikler til Køge Studier 2020 skal indleveres i maj 2021, men tøv ikke med at henvende dig, hvis du har en historie i tankerne,” opfordrer hun.

Køge Studier kan købes på Køge Arkiverne samt hos Køges boghandlere. 
Køge Byhistoriske Arkiv ligger stadig inde med de fleste af de gamle årgange, så skulle der være huller i bogrækken, er læserne meget velkomne til at kontakte arkivet. På hjemmesiden findes et ajourført register over samtlige artikler i Køge Studier gennem tiderne, hvilket kan benyttes til at finde nye læseoplevelser.