Berøringsfrie vandhaner minimerer risikoen for corona-smitte ved håndvasken. Det har skabt en voldsom efterspørgsel. Først fra institutioner og virksomheder, og nu også fra private, beretter XL-BYG i Køge.

Håndfri vandhaner, foto: XLB-Byg

Siden corona i foråret gjorde sit indtog i Køge og omegn, er der blevet vendt op og ned på alles dagligdag. Efter genåbningen skulle børnene vaske hænder minimum hver anden time i skoler og daginstitutioner. Og på virksomheder og store institutioner som plejehjem og sygehuse var hygiejnen historisk høj. Det kickstartede ifølge XL-BYG CF Petersen & Søn A/S en rekord-efterspørgsel på berøringsfri vandhaner.

 

– Vi har aldrig oplevet noget lignende. Der er stærk opadgående efterspørgsel på alt berøringsfrit. Institutionerne og virksomhederne kickstartede tendensen, og nu har den spredt sig til de private forbrugere, fortæller Heidi Vielsøe, der er sælger i vvs og el-afdelingen i XL-BYG CF Petersen & Søn A/S.

 

XL-BYG står på landsplan bag en rundspørge, hos de største producenter af berøringsfri vandhaner, der i fællesskab leverer en meget stor del af alle solgte berøringsfrie vandhaner i Danmark. Rundspørgen rapporter om en så stor efterspørgsel, at Danmark næsten var tørlagt for de moderne vandhaner i et par uger i den tidlige sommer. Det vurderes, at der samlet er solgt omkring 50 – 60.000 berøringsfrie vandhaner i Danmark i perioden. Det rekordstore antal svarer til godt to vandhaner per husstand i hele Køge Kommune.

 

Det var corona, der startede efterspørgslen, men vi vurderer faktisk, at den berøringsfri trend er kommet for at blive. Producenterne melder om en række nye berøringsfri produkter, der er på vej, og de private forbrugere har fået øjnene op for både de hygiejnemæssige fordele og bekvemmeligheden i berøringsfri betjening, siger Heidi Vielsøe

 

Fakta om berøringsfrie vandhaner:

  • Med berøringsfrie vandhaner aktiveres vandet ved at holde hænder foran sensoren – man skal derfor ikke røre armaturet. Derved mindskes risikoen for deling af bakterier mellem brugerne, og vandhanen holder sig pæn og ren uden berøringerne.
  • De koster cirka det dobbelte af en standard vandhane. På den lange bane er forskellen dog hurtigt tjent ind, da man kan spare meget på vandregningen. Studier viser besparelser på op til 50 procent i forhold til en almindelig vandhane.
  • Batteriet holder typisk 3 – 5 år alt efter familiens størrelse og forbrug, og det udskiftes nemt.
  • Berøringsfrie vandhaner står designmæssigt stærkt i dag, og Covid-19 har sat gang i en bølge, hvor der lanceres flere nye produkter i design og farver, der matcher ethvert badeværelse.