Ifølge professor er produktiviteten 30 til 40 procent højere hos eksportvirksomheder end hos firmaer uden eksport. Alligevel er der for få Køge-virksomheder, der eksporterer. Læs eksperts gode eksportråd herunder.

Foto: Jyske Bank

Danske virksomheders produktivitet er generelt steget kraftigt de senere år. Ifølge en analyse fra Aarhus Universitet er der dog en gruppe af virksomhederne, der klarer sig særligt godt. Således klarer eksportvirksomheder sig mellem 30 og 40 procent bedre, når det kommer til produktivitet, sammenlignet med virksomheder, der kun har afsætning i Danmark. Alligevel er det kun fem-seks procent af virksomhederne, der eksporterer.

Men hvad skal Køge-virksomhederne gøre for at komme med på eksporttoget? Det har erhvervsrådgiver og eksportambassadør Claus Båstrup fra Jyske Bank i Køge en række bud på.

– Omkostninger er altid vigtige, når du driver en virksomhed, men som eksportvirksomhed er det i særdeleshed vigtigt, fordi millioner hurtigt ruller både den ene og anden vej. Det er dyrt at komme i gang med at eksportere, og det kræver ofte tilgang til den nødvendige kapital at få eksportsucces. Men får virksomheden først knækket koden, er der til gengæld næsten uanede vækstmuligheder, forklarer Claus Båstrup.

Rekrutter erfarne medarbejdere
Eksport er en svær størrelse, og derfor er det fornuftigt at rekruttere medarbejdere, der har prøvet det før. Forskning viser, at de mest succesfulde eksportvirksomheder er dem, der henter de dygtigste ledere og nøglemedarbejdere.

– Det er som regel vigtigt, at en virksomhedsejer ikke står alene med eksportplanerne. Ud over dygtig arbejdskraft og bestyrelsesmedlemmer, som har erfaring med eksport, er det også en god idé at hente hjælp hos de mange organisationer, der er sat i verden for at understøtte virksomheders eksport, siger eksportrådgiveren.

Foto: Jyske Bank

Ifølge Claus Båstrup er der også et par andre områder, der skal være fokus på ved eksportsatsningen. Det drejer sig om kvalitet i produktdifferentiering og opdyrkning af nye netværker, hvor du som virksomhedsejer kan få værdifuld viden om et givent eksportområde fra både kunder og andre danske virksomheder.

Flere nye jobs i Køge
Jyske Bank har uddannet Claus Båstrup til eksportambassadør i samarbejde med EKF Danmarks Eksportkredit for at udbrede køgensiske virksomheders muligheder for at kunne finansiere blandt andet eksportaktiviteter og nyt produktionsudstyr.

– De lån og eksportkreditter, som vi er med til at formidle, skaber succeshistorier på flere planer. Når vores lokale erhvervskunder øger deres eksport, øger de oftest også deres konkurrencekraft og salg på hjemmemarkedet. Alt i alt bidrager det til at skabe flere nye jobs i Køge. Og som eksportambassadør kan jeg glæde mig over, at kunderne tager positivt imod vores håndsrækninger til øget eksport. Det har bidraget til, at vi ifølge en nylig analyse er den erhvervsbank blandt de fire største med højest kundetilfredshed, mener Claus Båstrup.