Akkompagneret af kanonsalver og musik stævner fregatten Niels Juel ind i Køge Havn den 1. september. I dagene efter slår fregatten, som er et af Danmark største krigsskibe, dørene op og inviterer borgerne indenfor.

Fregatten Niels Juel (pressefoto)

Der vil være sømandsuniformer i gaderne under Køge Festuge, hvor fregatten Niels Juel ligger i Køge Havn fra den 1. til den 4. september. Køge Kommune er adoptionskommune for Niels Juel – en gammel tradition, som skal bidrage til, at skibe og besætninger bevarer en tilknytning til befolkningen.

Torsdag aften sejler Niels Juel ind i havnen cirka klokken 20.30 for at lægge til i Slipset kl. 21. Ved ankomst affyrer skibet tre kanonskud, der besvares af Marineforeningen fra kajen. Det er den traditionelle hilsen på søen, der viser, at kanonrørene er tomme, og at der ikke er fare på færde. På kajen vil Søværnets Tambourkorps spille musik foran restauranterne. Køges borgmester Marie Stærke vil være om bord på skibet, og hun ser frem til den festlige ankomst i Køge Havn.

– Fregatten Niels Juel har en helt særlig forbindelse til Køge Kommune – ikke mindst dets navn efter søhelten i slaget ved Køge Bugt i 1677 gør mig stolt over adoptionsaftalen med Søværnet af lige netop dette skib. Jeg glæder mig til at være en del af ankomsten i Køge Havn, og jeg håber, at rigtig mange vil benytte muligheden for at kigge forbi og besøge det imponerende skib, mens det ligger her, siger borgmester Marie Stærke.

Fregatten Niels Juel er et af Danmarks største krigsskibe – 139 meter lang, 20 meter bred og 30 meter høj. Foto: Forsvaret

Niels Juel er den nyeste af forsvarets fem fregatter, som er Danmarks største krigsskibe. Skibets seneste mission udgik fra Køge i marts, hvor Niels Juel eskorterede et transportskib med militært udstyr og køretøjer til Estland. I maj 2022 testaffyrede Niels Juel som det første danske skib SM-2-missiler, som på sigt skal gøre de danske fregatter i stand til at nedskyde fly og missiler på stor afstand. Niels Juels missilbrønd, hvor missilerne er placeret, er blandt de steder på skibet, man kan se, mens fregatten ligger i Køge Havn. Skibschef og kommandørkaptajn Simon E. Schultz-Larsen håber på mange besøgende:

– Det er vigtigt for os at række ud og invitere befolkningen om bord. Vi vil rigtig gerne vise, hvad vi kan, og hvad vi vil. Derfor åbner vi skibet for offentligheden og laver en rute rundt på skibet, hvor man blandt andet kan se nærmere på, hvordan skibet styres, se en masse af vores udstyr og høre besætningen fortælle om deres arbejdsplads.

Niels Juel testaffyrede som det første danske skib SM-2-missiler, som på sigt skal gøre de danske fregatter i stand til at nedskyde fly og missiler på stor afstand. Det skete i maj i Nordnorge, hvor billedet her er taget. Foto: Forsvaret

Niels Juel kommer til Køge Havn efter at have været i spidsen for Søværnets markering af H.M. Dronningens 50-års regeringsjubilæum ud for Korsør. Efter besøget i Køge Kommune sejler Niels Juel mod Tyskland, hvor besætningen fortsætter træningen til at kunne blive indsat i forsvaret af Danmark eller i regi af fx NATO.

Program for besøget

Kom til åbent skib og foredrag om fregatten Niels Juel og slaget i Køge Bugt

Fredag den 2. september klokken 13-17: Åbent skib, helikopterdemonstration og Søværnets Tambourkorps på kajen.
Lørdag den 3. september klokken 10-14: Åbent skib.
Søndag den 4. september klokken 13-14.30: Foredrag om Niels Juel og Slaget i Køge bugt ved marinehistoriker Søren Nørby. Det er på fregatten Niels Juel, og Køge Marineforening er arrangør. Der vil ikke være mulighed for at se resten af skibet i forbindelse med foredraget.

Praktisk information:
 Der er fri adgang til åbent skib og foredrag, men tasker skal efterlades på kajen, hvor der vil være mulighed for opbevaring. Der vil være plads til et begrænset antal besøgende om bord af gangen, hvorfor der ved stor interesse må påregnes ventetid ved landgangen.

Kilde.