Mange køgensiske børn skal denne sommer for første gang i skole på cykel. Har du som forælder styr på sikkerheden? Læs her ekspertens råd til, hvad du skal være opmærksom på, for at cykelturen bliver sikker.

Foto: Fri BikeShop

I august begynder et nyt skoleår, og for mange køgensiske børn betyder det også, at cykelturen til og fra skole klares på egen hånd, selvom det sammenlignet med for tyve år siden er markant færre, der kommer til skolen på jernhesten.

– Det er ærgerligt, at færre børn cykler til skole i forhold til tidligere, fordi fysisk aktivitet er forbundet med mange positive følgevirkninger. Mange forældre er bange for at slippe deres børn fri på egen hånd i trafikken, selvom risikoen for især de mindste er lille. Når der endelig sker alvorlige uheld, drejer det sig oftest om ældre børn, der har tilegnet sig uhensigtsmæssige vaner. Med en række enkle sikkerhedsråd er dit barn godt klædt på til en tidlig debut i trafikken, forklarer Benitta Beyer, der er indehaver af Fri BikeShop i Køge.

Her er Benitta Beyers gode råd til, hvordan dit barn kommer sikkert til skole:

Basale cykelfærdigheder som at holde balancen, bremse og svinge skal være på plads. Desuden er det vigtigt at huske cykelhjelmen samt identificere den sikreste vej til skolen sammen med dit barn.

Korrekt cykelstørrelse er samtidig vigtig for sikkerheden. Mange forældre sparer penge ved at købe en for stor cykel, men det går ud over dit barns sikkerhed. En for stor cykel kan nemlig være svær at kontrollere og styre, og dermed stiger risikoen for uheld og styrt.

Korrekt indstilling af sadel og styr er ligeledes vigtig, og der er for mange små børn, der cykler med forkert indstilling. Når barnet kører fra cykelhandleren, er indstillingen korrekt. Men barnet vokser så hurtigt, at forældrene selv skal justere løbende, så man undgår, at forkert indstillet styr og sadel resulterer i styrt og andre farlige situationer. Som tommelfingerregel skal barnet lige nøjagtig kunne nå jorden med føddernes forreste trædepuder, når det sidder på sadlen – så er det nemmest og mest sikkert at cykle.

Den rette cykel er i sagens natur vigtig for en god og sikker transport. Men hvordan finder man så ud af, hvilken cykel der er den rigtige? Et godt tip er at kigge på håndbremserne. De kan tit afsløre, om cyklen er udviklet til børn, eller om det blot er en voksencykel i forklædning. Hvis der er voksenbremser på cyklen, er det ofte et udtryk for, at cyklen ikke er den bedste på markedet. Barnet kan også have problemer med at betjene bremsen, fordi den sidder for langt fra håndtaget.

Fri BikeShop i Køge tilbyder et gratis sikkerhedstjek i forbindelse med skolestart.