Hvordan kan e-devices hjælpe neurologiske patienter, for eksempel mennesker med epilepsi?
Professor og hjerneforsker Troels Wesenberg Kjær fra Neurologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital bliver leder af et forskningssamarbejde, der skal finde nye veje til forebyggelse og behandling af neurologiske sygdomme ved at fokusere på hjernen og digital patientovervågning.
– Tillykke til Troels Wesenberg Kjær og Sjællands Universitetshospital! Jeg er stolt over igen at se en af vores topforskere i front i et forskningsfællesskab af international klasse – og hvor resultaterne direkte skal komme patienterne til gavn. Det er netop et af målene med at etablere Sjællands Universitetshospital, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.
Datadrevet viden via e-devices
Ved hjælp af bærbare eller implanterede eDevices i klinikken og i patientens hverdag, big data og kunstig intelligens skal der indsamles og analyseres viden om kroppens neurologiske funktioner. Målet er bedre at kunne forudsige, hvordan sygdomme udvikler sig og på den måde kunne tilbyde hurtigere og bedre behandling.
Troels Wesenberg Kjær siger det selv kort således:
– Hvilken teknologi har patienterne gavn af? Hvad virker ikke? Hvordan kan vi monitorere og behandle patienterne på den bedst mulige måde?
Forskning på topniveau
Forskningsprojektet er en såkaldt CAG, Clinical Academic Group, som samler forskere og klinikere fra universiteter og hospitaler. Her lærer de af hinanden og skaber nye videnskabelige resultater, som hurtigere fører til bedre forebyggelse, mere præcise diagnoser og en effektiv behandling.
Det sker i regi af Greater Copenhagen Health Sciences Partners, som er et partnerskab mellem Københavns Universitet, DTU, Region Sjælland og Region Hovedstaden.
Dette er Danmarks første neurologiske CAG, med navnet BAT CAG, der har fokus på hjernen og teknologi. Udover Troels Wesenberg Kjær som forskningsleder deltager også specialeansvarlig overlæge Martin Ballegaard samt lektor og sygeplejerske Malene Beck fra Neurologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital. I alt er der 21 deltagere i forskergruppen BATGAG, der for alvor sætter gang i samarbejdet, når de holder første møde i næste uge.
Der findes nationalt 18 CAGs. Sjællands Universitetshospital har nu lederskabet af tre CAGs. Udover BAT CAG:
CAG ZIRI med professor og overlæge Hans Hasselbalch fra Hæmatologisk Afdeling i spidsen.
CAG ZIRI arbejder for at øge livskvalitet og overlevelse for patienter med kroniske MPN-blodcancersygdomme gennem tidligere diagnostik og bedre behandling af MPN-sygdomme og ledsagesygdomme.
CAG POS med professor og overlæge Ismail Gögenur fra Kirurgisk Afdeling i spidsen. GAG POS har til formål at reducere syge- og dødeligheden blandt patienter med ende- og tyktarmskræft. Visionen bag CAG POS er at kombinere klinisk forskning og grundforskning gennem personligt tilpasset behandling af patienter, der gennemgår onkologisk operation.