Mandag den 11. oktober er FNs Internationale Pigedag sætter det internationale samfund fokus på de mange myter om, hvad en pige er og kan. Særligt håndværksfag er forbundet med mænd – men flere og flere kvinder vil gerne være håndværkere

Kun ni procent af byggebranchen er kvinder. Julie Møller, er til dagligt under uddannelse som murer på EUC Sjælland. Foto: Kirstine Fryd.

Piger oplever verden over udfordringer på baggrund af deres køn. FN´s Internationale Pigedag er derfor anledningen til at turde at gøre op med fordomme og forestillinger om, hvad en pige er og kan.

Julie Møller, 27år, er et billede på det generationsskifte der er på vej, men stadig lidt af et særsyn i byggebranchen i dag, da tal fra Dansk Byggeri peger på at hele 91% i byggebranchen er mænd. Hun er under uddannelse som murer på EUC Sjælland.

“Jeg er nok lidt en mønsterbryder. Der er et generelt et stigma om kvinder i håndværksfag. Man har opfattelsen af, det er for fysisk hårdt, og en anden udfordring frygten for kommentarer og et mandsdomineret arbejdsmiljø,” fortæller Julie Møller. Hun har inden mureruddannelsen på EUC Sjælland både læst Biotec og geografi på universitetet, men savnede det fysiske arbejde.

“Jeg tænker meget, at der er en, der skal bane vejen. De kvinder der gerne vil ind i håndværkerfagene, skal ikke lade sig skræmme. Selvfølgelig kommer der udfordringer, men man skal bare sige; her er er jeg, for alle har lige ret til at blive håndværkere. Ved bygningsmalerne er kønsfordelingen nu lige, vi mangler bare flere kvinder, der tør det i de andre fag,” fortæller Julie Møller.

Gode håndværkere findes både blandt kvinder og mænd

Dansk Byggeri arbejder målrettet på at skabe nye muligheder og tiltrække piger og kvinder til bygge- og anlægsbranchen.

Dansk Byggeri nedsatte forrige år Byggeriets Kvinderåd, der har lavet en særlig indsats for at skabe nye fortællinger om håndværkere for at bryde med de gængse stereotyper, skabe mangfoldighed, udfordre en skæv kønsbalance og ikke mindst sætte fokus på mangel på arbejdskraft i branchen. Tal viser nemlig, at branchen risikerer at mangle 17.000 faglærte med bygge- og anlægsuddannelser om ti år.

“Det er godt at minde os selv og hinanden om at gøre op med det kønsspecifikke uddannelsesvalg og kønsspecifikke arbejdsmarked. Der har vi lang vej igen i Danmark. Det er nemlig vigtigt, at vi rekrutterer de gode håndværkere både blandt kvinder og mænd,” siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl og uddyber:

Talenttab hvis ikke piger og kvinder kommer på banen

Organisationen Boss Ladies arbejder med et treårigt projekt, som er med til at aflive forældede myter om håndværkere ligesom Byggeriets Kvinderåd. De har et stærkt fokus på aktiviteter i folkeskolen som learning labs, ambassadørkorps der tager på besøg og mulighed for at afprøve forskellige håndværksfag i praktikker.

“Hvis man siger til en folkeskoleelev: Luk øjnene og tænk på en håndværker så vil langt de fleste se en mand for sig. Og måske en der spiser lidt for meget kød, ryger en masse cigaretter og ikke læser tykke bøger,” siger Nina Groes, stifter og direktør af Boss Ladies.

Boss Ladies tager på besøg i folkeskoler landet over, så eleverne kan møde unge håndværkere. Netop det er med til at nuancere det billede, der ofte har brændt sig fast for det indre blik. Den forestilling kan nemlig, ifølge Nina Groes, ofte spænde ben for at særligt piger søger ind i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne:

“Der er mangel på dygtige håndværkere, og det er et stort talenttab, hvis vi ikke får fat i pigerne. Pigerne fortjener også selv at få øjnene op for de mange muligheder for kreativ udfoldelse og spændende jobmuligheder, der er i branchen,” siger Nina Groes.

FAKTA

Den 11. okotober er FNs Internationale pigedag, en dag med det formål at øge bevidstheden om de problemstillinger, som piger verden over oplever på grund af deres køn.

Byggeriets Kvinderåd

Byggeriets Kvinderåd blev nedsat i marts 2019 og har som mål at fordoble antallet af kvindelige håndværkere, så det i 2028 når 20 procent. Branchen risikerer at mangle 17.000 faglærte med bygge- og anlægsuddannelser om ti år, og hele 91 procent af medarbejderne er mænd. Med en så fremtrædende skæv kønsbalance påvirkes både den enkeltes muligheder og virksomhedernes rekrutteringsgrundlag markant. Byggeriets Kvinderåd arbejder med otte anbefalinger, der bl.a. skal udfordre stereotyper og gentænke kulturer.

https://www.danskbyggeri.dk/analyse-og-politik/analyser-af-arbejdsmarked-og-uddannelse/byggeriets-kvinderaad/

Boss Ladies

Projektet er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond og Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond og STARK Fonden. Projektet administreres af Divérs – Foreningen for diversitet og lige muligheder, og det har Dansk Byggeri, 3F, KL, TEKNIQ – Installationsbranchen, Dansk El-forbund, Danske Malermestre, Malerforbundet og Blik og Rør som samarbejdspartnere. Det har et samlet budget på 10 millioner kroner, og projektet kommer til at løbe frem til 31. juli 2021.

https://www.boss-ladies.dk