Køge Museum skyder nu gang i en ny ‘talk’-række om vikingetiden. Det sker i forlængelse af publikumssensationen Vølver, guld og guder, som designer Jim Lyngvild har skabt 10 nok så omtalte vølvebilleder til.
Rekordmange mennesker har allerede besøgt Vølver, guld og guder på Køge Museum, og nu danner udstillingen udgangspunkt for en helt ny debatrække. Foto: Per Rasmussen / Museum Sydøstdanmark.
Udstillingen Vølver, guld og guder, der lige nu kan ses på Køge Museum, er skabt som en debatudstilling, der fortolker overgangen fra asatro til kristendom. Den stiller spørgsmål ved alle de forestillinger, vi i dag har om livet og religionen på denne tid og forholder sig kritisk til den forskning, som museets historikere og arkæologer selv bedriver.
For at perspektivere vikingernes forunderlige verden på ny har Køge Museum derfor inviteret nogle af nordens dygtigste forskere og meningsdannere inden for vikingetid ind for at diskutere og gendanne de manglende brikker, de som fagfolk kan være rygende uenige om.
“Ambitionen med Køge Museum er at gøre det til det førende sted for debat, dialog og vidensdeling af den nyeste og mest aktuelle vikingeforskning,” siger event manager på Køge Museum, Kristoffer Rosner Rydahl.
Fokus på nærvær Første talk i rækken finder sted torsdag 3. marts kl. 16:30-17:30 og har titlen Vikingernes guder. Her gør religionshistoriker Jens Peter Schjødt publikum klogere på, hvem vikingernes guder egentlig var. De fleste af os kender de nordiske guder Thor, Freja og Odin fra tegneserier, spillefilm og tv-serier. Men hvad ved vi egentlig om guderne? Og hvad ved vi ikke? Hvordan skal vi forstå guderne, og hvordan har de forandret sig over tid?
Som noget helt nyt har Køge Museum i foredragsrækken fjernet den distancerende projektor og skruet op for nærvær og aktualitet, som man også kender det fra blandt andet ‘Debatten’ på DR og ‘TED-talk’-konceptet.
Praktisk info Talk-rækken finder sted hver anden torsdag kl. 16:30-17:30, og emner som ‘Findes vikingetiden overhovedet?’ og ‘Var Borgring bare et gigantisk PR-stunt?’ er bare nogle af de diskussioner, som museet tager fat på. Billetter til arrangementerne kan købes på www.koegemuseum.dk, og det koster 50-85 kr. at deltage.
Kommende debatter 3. marts: Vikingernes guder Hvad ved vi egentlig om vikingetidens guder. Og hvad ved vi ikke? Kom til talk med religionshistoriker Jens Peter Schjødt, når Køge Museum stiller skarpt på emnet og diskuterer sagen.
17. marts: Farvel til vikingetiden? Findes vikingetiden overhovedet? Eller er det på tide at vinke farvel? Køge Museum diskuterer sagen med historiker Anders Lundt og forskningschef på VejleMuseerne, Mads Ravn.
7. april: Jim Lyngvild: Artist Talk Kom helt tæt på den kreative pulsåre bag udstillingen Vølver, guld og guder, når Køge Museum inviterer til eksklusiv artist talk med den altid fantastiske Jim Lyngvild. (Obs. Kl. 19-20, billetpris: 225-275 kr.)
21. april: Aktiviteterne i stormandens hal Kom helt tæt på aktiviteterne i stormandens hal, når Køge Museum inviterer til talk og samtale sammen med Ph.d. og seniorforsker på Nationalmuseet, Mads Dengsø Jessen.
5. maj: Var Borgring et PR-stunt? Var Borgring bare et stort PR-stunt? Eller er det noget nonsens at påstå? Kom forbi, når Køge Museum diskuterer sagen med forskningschef på Museum Sydøstdanmark, Jens Ulriksen.
19. maj: Fra asatro til kristendom Bliv klogere på overgangen fra asatro til kristendom, når Køge Museum stiller skarpt på emnet og inviterer til talk og samtale med Ph.d. i religionshistorie, Sophie Bønding.
9. juni: Guld eller grå-brun?
Var vikingetiden kun guld, sølv og smukke genstande? Eller var den måske også lidt mere grå-brun? Det stiller Køge Museum skarpt på i en talk med Ph.D. i arkæologi, Anna Severin Beck.
8. september: Vikingernes langskibe Tag på togt sammen med Ph.D. og forskningskoordinator på Vikingeskibsmuseet, Morten Ravn, når Køge Museum sætter spot på vikingernes langskibe, besætningsorganisation og kommunikation om bord.