De to deltagere der skal repræsentere Region Sjælland i struktørkonkurrencen ved DM i Skills 2022 fra EUC Sjælland er et stærk og unikt makkerpar.
Andres Creutzberg er i lære ved C.G. Jensen og Simone Olsen er i lære ved Arkil A/S
I dag er kun ni procent af medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen kvinder, og sådan har det været de sidste 20 år. En af dem er bygningsstruktør Simone Olsen, der er 19 år og klar til DM i Skills 2022 sammen med sin makker Andreas Creutzberg 22 år, der til dagligt går på EUC Sjælland.
Godt håndværk handler om godt samarbejde
Det er makkerparret byningsstruktørerne Simone og Andreas enige om. De har nemlig arbejdet side om side i en lang periode for at øve sig til fingerspidserne på deres fag til DM i Skills, der er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne, der i år afholdes det i Høng i Kalundborg fra den 28. – 30.april, hvor der er gratis adgang for alle.
“Vi er et perfekt makkerpar. Andreas har overblikket og kan hurtigt danne sig et helhedsindtryk, og jeg er meget detaljeorienteret og perfektionist med de mindste ting,” fortæller Simone og fortsætter:
“Jeg glæder mig til udfordringen ved konkurrencen, og vise hvad jeg duer til, og vise at jeg godt kan være her og har lov til at være her. Med det mener jeg, at jeg er inde i et mandefag, og jeg nu kan vise, jeg ikke er dårlig, bare fordi jeg er en pige.”
Andreas glæder sig også til udfordringerne og ikke mindst samarbejdet med Simone ved DM i Skills.
“Jeg glæder mig til at presse mig selv, for det er en svær opgave, og der skal fart på, og der kommer sved på panden. Og så glæder jeg mig over at arbejde med Simone. Det gode ved samarbejdet er, at vi er ikke uenige om noget som helst, og vi er ikke bange for at stole på hinanden. Har Simone en anden mening, er jeg frisk på at sige ok, vi gør det på din måde. For bare fordi jeg er dreng, skal jeg ikke have min vilje.”
En ny fortælling
Dansk Byggeri nedsatte i 2019 Byggeriets Kvinderåd, der har lavet en særlig indsats for at skabe nye fortællinger om håndværkere for at bryde med de gængse stereotyper, skabe mangfoldighed, udfordre en skæv kønsbalance og ikke mindst sætte fokus på mangel på arbejdskraft i branchen. Tal viser nemlig, at branchen risikerer at mangle 17.000 faglærte med bygge- og anlægsuddannelser om ti år.
“Vi skal gøre op med det kønsspecifikke uddannelsesvalg og kønsspecifikke arbejdsmarked. og der har vi lang vej igen i Danmark. Det er nemlig vigtigt, at vi rekrutterer de gode håndværkere både blandt kvinder og mænd,” siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl og uddyber:
“Det handler ikke om at feminisere branchen eller lave lyserøde værktøjskasser. Det handler om at udvide branchen og udfordre et stereotypt billede af håndværkere,” fortæller Louise Pihl, og fortsætter: “En branche med både kvinder og mænd kan bidrage til at skabe mangfoldighed og nuancere perspektiver. Vi prøver ikke at sige, at et køn er vigtigere end det andet, men at gøre op med det mere traditionelle billede.”
Foto: Kirstine Fryd
Dennis Christensen på EUC Sjælland har trænet med Simone og Andreas og fulgt dem i hele forløbet.
“Jeg er pivstolt, de har haft et kanongodt samarbejdet, de supplerer hinanden supergodt og de har hver deres force. De er simpelthen et godt team. At kunne samarbejde er halvdelen af opgaven som håndværker, for du er del af et sjak, og du skal også kunne arbejde på tværs af faggrænser. Simone og Andreas kan se fremad og gennemskue næste led i opgaven,” siger Dennis Christensen og fortsætter:
“Vi vil gerne vise, at der i håndværksfagene er en faglig stolthed og give blod på tanden til andre unge, så de ser de store muligheder, der er i fagene.”
FAKTA
DM i Skills
DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. I år afholdes det i Høng i Kalundborg fra den 28. – 30.april, hvor der er gratis adgang for alle.
https://skillsdenmark.dk/dm-i-skills/
Byggeriets Kvinderåd
Byggeriets Kvinderåd blev nedsat i marts 2019 og har som mål at fordoble antallet af kvindelige håndværkere, så det i 2028 når 20 procent. Branchen risikerer at mangle 17.000 faglærte med bygge- og anlægsuddannelser om ti år, og hele 91 procent af medarbejderne er mænd. Med en så fremtrædende skæv kønsbalance påvirkes både den enkeltes muligheder og virksomhedernes rekrutteringsgrundlag markant. Byggeriets Kvinderåd arbejder med otte anbefalinger, der bl.a. skal udfordre stereotyper og gentænke kulturer.