Nu kan du komme med på naturvandring i alle de kommende naturnationalparker, eller opleve områderne på egen hånd med en ny guide fra Naturstyrelsen.

Foto ABW

15 naturnationalparker er på vej over hele landet med vildere natur. Nu inviterer miljøminister Lea Wermelin alle ud i de kommende naturnationalparker for at opleve efteråret og få en forsmag på, hvad der venter, når naturen bliver vildere.

Fra den 22. september bliver der afholdt naturvandringer i de 15 kommende naturnationalparker, og det bliver også muligt at hente en ny guide til en tur, man kan tage på to timer og lære de kommende naturnationalparker bedre at kende.

“Vi er i fuld gang med at skabe en vildere natur i Danmark, som giver plads til meget mere liv for insekter, fugle og en masse andre arter. Det vil jeg gerne invitere alle ud for at opleve. På naturvandringerne kan man stille spørgsmål, som vores dygtige skovridere vil hjælpe med at besvare. Og de bedste svar findes jo ude i vores fælles natur. Man vil også kunne se den forandring, vi er i fuld gang med at hjælpe på vej, med sine egne øjne. Ét sted kan man stå i et stykke drænet skov med lange lige rækker af nåletræer uden det store liv i skovbunden. Et andet sted kan man finde genoprettede moser, hvor det vrimler med guldsmede og andre spændende arter som den kødædende plante soldug,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Naturen får førsteprioritet
De 15 naturnationalparker ligger alle i statslige naturområder, og de er bl.a. valgt, fordi de i forvejen rummer varierede og artsrige naturtyper, som betyder, at områderne hurtigt kan udvikle sig i en endnu vildere retning.

Flere steder er der allerede gennemført naturgenopretning, så man f.eks. kan se områder med urørt skov, genoprettede moser eller indhegnede områder, hvor græssende dyr er med til at skabe en mere varieret natur og sørge for, at naturområderne ikke gror til. De nye guider byder derfor på ture, hvor man både kan opleve storslået natur og sjældne arter samt se steder, der viser, hvorfor der fortsat er behov for at give naturen mere plads.

“Der er en stor interesse for vores kommende naturnationalparker, og jeg er rigtig glad for den livlige debat og det engagement, der tegner sig for vores natur. Derfor håber jeg også, at mange vil have lyst til at komme med ud og opleve den natur, der heldigvis bliver talt så meget om,” siger Lea Wermelin.

Når områderne bliver naturnationalparker, får naturen førsteprioritet, og skovdrift og landbrugsdriften i områderne ophører helt. De store sammenhængende områder med mere plads og dynamik giver flere levesteder for en lang række dyr og planter, der før har været almindelige i den danske natur. Samtidig giver naturnationalparkerne nye og vildere muligheder for at opleve naturen, som der fortsat vil være fri adgang til døgnet rundt.

Find en naturvandring nær dig
Fra den 22. september til den 9. oktober afvikler Naturstyrelsen naturvandringer i alle de kommende naturnationalparker.

Naturvandringerne er for hele familien, og der er mulighed for at gå eller cykel hele eller dele af ruterne alt efter, hvad benene kan holde til. Ved start/slutstedet vil der være bålpandekager, kage eller andet, man kan nyde sammen med efterårets farver i naturen.

Mange af stederne vil der være et fælles startsted, hvor man kan møde Naturstyrelsens medarbejdere og høre om den lokale naturnationalpark samt få udleveret en guide, så man kan gå eller cykle ruten på egen hånd i det tempo, der passer en. Andre steder vil medarbejdere fra Naturstyrelsen gå med rundt og fortælle undervejs.

Kom med på naturvandring

  • Stråsø d. 25. september kl. 14.00-16.00
  • Mols Bjerge d. 1. oktober kl. 10.00-12.30
  • Fussingø d. 2. oktober kl. 10.30-13.00
  • Husby Klitplantage d. 2. oktober kl. 14.00-16.00
  • Hanstholm d. 2. oktober kl. 10.00-15.00
  • Almindingen d. 2. oktober kl. 14.00-16.00
  • Draved Skov og Kongens Mose d. 4. oktober kl. 15.30-17.30
  • Nørlund Plantage og Harrild Hede d. 4. oktober kl. 16.00-18.30
  • Kompedal d. 6. oktober kl. 16.00-18.30
  • Tranum d. 8. oktober kl. 10.00-12.00
  • Ulvshale d. 9. oktober kl. 10.00-12.00

Du kan også tage på opdagelse i de kommende naturnationalparker på egen hånd med inspiration fra 15 digitale guider, som Naturstyrelsen har udviklet.

Kilde.