Vikingekongen Harald Blåtand er kendt for at indføre kristendom i Danmark, men historien om ham er større end det. For i forsøget på at samle Danmark, byggede han også fem ringborde på tværs af landet, og den fortælling fortjener langt større opmærksomhed, mener de fem kommuner, hvor ringborgene er placeret.
Derfor går Køge, Slagelse, Odense, Vesthimmerland og Mariagerfjord kommuner nu sammen i et forsøg på at skaffe midler på Finansloven til formidlingsprojekter, der skal gøre ringborgene og vikingehistorien kendt for mange flere. Det sker sideløbende med arbejdet for få ringborgene på UNESCOS Verdensarvsliste.
I alt mangler de fem kommuner tilsammen 62,5 millioner kroner til at finansiere lokale formidlingscentre ved hver ringborg. Kommunerne bidrager selv med egne midler og finansiering via fonde på i alt godt 111 millioner kroner.
I januar 2021 søgte de fem kommuner desuden om optagelse på listen over UNESCO verdensarv.
Formidlingsprojekterne vil støtte op om ansøgningen, ligesom de blandt andet vil bidrage til forskningsbaseret formidling i autentiske rammer og udvikling af erhverv, turisme og dannelse.
Om de fem ringborge
– De fem ringborge er Nonnebakken i Odense, Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Trelleborg ved Slagelse og Borgring i Køge.
– Ringborgene blev bygget af Harald Blåtand på tværs af landet og som et netværk af borge, der skulle samle og beskytte Danmark.
– Alle borge har i sin tid været imponerende, symmetriske og monumentale bygningsværker.