Stop HPV – Stop Livmoderhalskræft skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om vaccinationer:
Det seneste år er antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret steget markant – også i Køge. Men vi er ikke i mål endnu, mener praktiserende læge, Rikke Jensen, der opfordrer endnu flere piger i Køge til at tage imod tilbuddet om HPV-vaccination.
I 2018 er knap 40.000 piger blevet vaccineret, og det svarer til en stigning 20 pct. sammenlignet med året før. Denne positive fremgang har de unge piger i Køge i høj grad bidraget til. Her er vaccinationsdækningen nemlig seksdoblet på under to år med en stigning fra 10 til 60 pct. blandt piger født i 2004. På landsplan er andelen af HPV-vaccinerede piger fra årgang 2004 steget fra 12 til 61 pct. siden maj 2017.
Praktiserende læge, Rikke Jensen, glæder sig over, at stadig flere piger og deres forældre siger ja tak til vaccinen, som beskytter mod livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer:
”Vi har gennem det sidste halvandet år oplevet en markant stigning i antallet af piger, der vælger at få HPV-vaccinen. I vores klinik er det faktisk meget få patienter, der fravælger vaccinen,” siger Rikke Jensen og fortsætter:
”HPV-vaccinen er jo den første vaccine, der kan forbygge kræft – både livmoderhalskræft, men også andre HPV-relaterede kræftsygdomme og kønsvorter. Derfor håber vi selvfølgelig, at endnu flere piger kommer til os for at få vaccinen”.
Janne Aukdal lever med mærkbare eftervirkninger fra livmoderhalskræft
Som 47-årig fik Janne Aukdal, der bor i Køge med sin mand og tre børn, konstateret livmoderhalskræft. Efter et længere sygdomsforløb blev hun erklæret kræftfri, men i november 2018 fik hun besked om, at kræften var tilbage. Janne har derfor af flere omgange erfaret, hvad det vil sige at få konstateret livmoderhalskræft og leve med de senfølger, som sygdommen giver.
”Første gang jeg fik konstateret kræft, fik jeg fjernet hele mit underliv. Under operationen ramte de en nerve, og jeg mistede følelsen i begge ben – jeg har stadig ikke nogen følelse i det venstre. Operationen gav mig væskeansamlinger i både ben og mave, og væsken i maven gav mig bylder, som der gik betændelse i. Det resulterede i blodforgiftning, så jeg blev indlagt og da opdagede lægerne, at kræften var tilbage. Det har været et rigtigt sejt forløb, og i dag ved jeg stadig ikke, om jeg er kræftfri,” fortæller Janne.
Sygdommen påvirker ikke kun Jannes hverdag, men også resten af hendes familie.
Læs mere om vaccinationer her.
Pressemeddelelsen er udarbejdet af Primetime