Den 9. september genåbnede Østbanen i en helt nyrenoveret udgave. Ud over nye skinner og sveller har renoveringen også betydet etablering af en helt ny station med central placering i Rødvig. Den blev officielt indviet onsdag den 30. oktober og dannede samtidig ramme for fejringen af Østbanens genåbning.

Efterårsskyerne lå lettere truende over Stevns, men de holdt tæt, og da Lokaltogs særtog kl. 13.04 rullede ind til perronen på den helt nye station i Rødvig, tittede solen frem og skinnede på de mange fremmødte.

Det samme tog erstattede de traditionelle sakse til snoreklip, da det kørte gennem snoren, som i dagens anledning blev holdt stramt hen over sporet af regionsrådsformand i Region Sjælland, Trine Birk Andersen, og hendes kollega i regionsrådet, Christian Wedell-Neergaard samt borgmester i Stevns Kommune, Henning Urban Dam Nielsen.

De tre stod også for de officielle taler, og mens gæsterne blev beværtet med kaffe, varm kakao og pandekager på det nye stationsområde i Rødvig, slog regionsrådsformand Trine Birk Andersen fast, at dagen handlede om meget mere end afslutningen på et stort infrastrukturprojekt.

“I dag hylder vi styrkelsen af den kollektive trafik, som fungerer som en vital livsnerve, der forbinder os på tværs af geografiske grænser. Og Østbanen er en af de vigtigste forbindelser mellem by og land her på Sjælland. Den gør det muligt for folk at pendle til arbejde, studier og kulturtilbud. Men måske endnu vigtigere – den sikrer, at vi kan fastholde og udvikle vores lokalsamfund, at folk kan bo, leve og arbejde uden for storbyerne, og stadig have adgang til alt det, bylivet tilbyder”, lød det blandt andet fra regionsrådsformanden.

Et symbol på regionens sammenhængskraft

Formanden for Region Sjællands udvalg for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde, Christian Wedell-Neergaard, tog tråden op fra sin formand og betonede vigtigheden af, at den nedslidte bane efter en lang proces nu endelig er tilbage i topform.

“Østbanen er en essentiel del af Region Sjællands transportinfrastruktur og spiller en meget vigtig rolle, når det kommer til at forbinde vores lokalsamfund. For mange mennesker uden for de større byer er Østbanen ikke bare en praktisk transportmulighed. Den er en livsnerve, der gør det muligt for folk at komme på arbejde, tage en uddannelse eller nå frem til fritidsaktiviteter. Men Østbanen er også et symbol på sammenhængskraften i vores region. Den viser, at vi ikke glemmer de mindre samfund uden for storbyerne, men i stedet investerer i deres fremtid”, sagde Christian Wedell-Neergaard.

Stevns Kommunes borgmester, Henning Urban Dam Nielsen, takkede fra talerstolen de mange samarbejdspartnere for den store indsats, og han udtrykte taknemmelighed over, at et meget langvarigt, bredt og stort samarbejde mellem regionsrådet, de tre kommuner, landspolitikerne på Christiansborg, Lokaltog og Movia viste sig at bære frugt i den sidste ende.

“Lokalbanen er krumtappen, som binder vores lokalsamfund sammen og gør det muligt at bo og leve lidt væk fra alfarvej for dem, der har lyst til noget andet end storbyerne. Det er Lokalbanen, der gør det muligt for pendlere at komme frem og tilbage mellem hjem, studie og job, og for rigtig mange betyder lokalbanen, at de får adgang til langt flere arbejdspladser og studiemuligheder end de ville have, hvis den ikke var her. Så lokalbanen ér og bliver en livsnerve”, konkluderede borgmesteren.

De mange besøgende i form af pendlere, børn, lokale borgere og andet godtfolk sørgede efterfølgende for, at stakken af pandekager svandt ind på den nye station i Rødvig. Og med jernbaneorkestret som lydkulisse konstaterede Lokaltogs adm. direktør, at fremtiden ser lys for Østbanen.

“I dag er der virkelig grund til fejring. Det har været en lang og sej kamp, men resultatet, som vi ser i dag, er en milepæl. Østbanen er sikret i mange år fremover, og kunderne oplever nu en langt mere komfortabel rejse på helt nye skinner. Og fra december kommer der yderligere forbedringer, når en ny køreplan træder i kraft med flere afgange, kortere rejsetid og færre skift på dele af banen”, sagde Lars Wrist-Elkjær, adm. direktør i Lokaltog A/S.

Kort om Østbanen:

• Etableret i 1879.
• Kører fra Køge over Hårlev til henholdsvis Rødvig og Faxe Ladeplads.
• Transporterer omkring 1 million kunder om året.
• Betjener 15 stationer.
• I alt 50 kilometer lang.

Copyright: Lokaltog Foto: Lokaltog