Erhvervshus Sjælland skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om jobtabet:
Corona-krisens første måned skabte 5.600 nye ledige i Region Sjælland, hvilket var historisk mange på så kort tid. Men den hastige stigning er ikke fortsat. I april steg ledigheden “blot” med 800 nye ledige i Region Sjælland. Opbremsningen er et tegn på at hjælpepakkerne virker, også i region Sjælland.
Blødningen på jobmarkedet er standset igen. Hvor der i den første lille måned af Corona-krisen kom 5.600 nye ledige, hvilket var en historisk stor stigning, så har den seneste måned slet ikke kostet lige så mange jobbet. 800 nye ledige er der således kommet i regionen siden den 1. april.
– Man skal ikke undervurdere konsekvenserne af Corona-krisen, for det er en dyb og svær krise, vi står i. De nye tal viser, at hjælpepakkerne har stoppet den store blødning og holdt hånden under virksomhederne. Så nu bliver næste spørgsmål, hvad konsekvenserne bliver på den lange bane, udtaler John Brædder, borgmester Guldborgsund og formand for Erhvervshus Sjælland.
De nye ledighedstal for region Sjælland følger tendensen fra resten af landet, hvor der i Corona-krisens første tre uger kom 44.300 nye ledige, men kun 4.600 i den seneste måned. I alt er ledigheden steget med 37% i år – både på Sjælland og på landsplan.
– Region Sjælland er lige så hårdt ramt som resten af landet, hverken mere eller mindre. Den store opgave bliver at få vores område i gang igen. Der er nogle parametre, hvor region Sjælland er udfordret ift. andre regioner, og der er opgaven, at vi formår at komme lige så hurtigt, hvis ikke lidt hurtigere, på benene end andre dele af landet, udtaler John Brædder.
Lige nu peger tallene ikke overraskende på, at det er i de private brancher, hvor der er store jobtab. Og mange af de private virksomheder, står lige nu overfor en uvis fremtid, hvor rigtig mange af virksomhederne bliver udfordret på deres indtjening, mens det for andre betyder bedre forretningsmuligheder.
– Vi ved ikke, hvad Corona-krisen får af betydning, for det er en anderledes krise, end det vi har prøvet før, da denne krise er en sundhedskrise og ikke udløst af økonomisk uføre. Men det er sandsynligt, at virksomheder, som har haft fokus på udvikling, langt hed ad vejen også står som vinderne, når krisen blæser af, udtaler John Brædder.
Direktør i Erhvervshus Sjælland Mads Váczy Kragh, tilføjer, at særligt de virksomheder, der har investeret i digitalisering er foran lige nu.
– hvis man har arbejdet med digitalisering og nye teknologier, så vil man have et forspring til dem, som er forblevet analoge. Corona krisen har medført, at det digitale er blevet afgørende for virksomhedernes overlevelse og det medfører heldigvis, at mange virksomheder vågner op og igangsætter en længe ventet digitalisering, udtaler Mads Váczy Kragh.
Samtidig spår erhvervshusdirektøren, at der pt. finder en del ophobning af ordrer sted, som bliver afgivet, når vi får mere klarhed om genåbningen af samfundet og situationen på den anden side af den aktuelle sundhedsmæssige udfordring.
– Lige så stille, der er i restauranterne lige nu, lige så travlt bliver der blandt andet med at afvikle fester og konfirmationer, når Danmark åbner op igen. Og der er mange brancher, hvor det kommer til at gøre sig gældende. Så en del virksomhed kan komme til at stå med det paradoks, at de har manglet kunder her i foråret, men faktisk er nødt til at prioritere mellem kunder senere på året, hvis genåbningen kommer, som vi håber, fortæller Mads Váczy Kragh.
Man må forvente at den nuværende økonomiske afmatning vil vare lidt tid endnu, men denne gang står region Sjælland meget bedre rustet end tidligere, mener erhvervshusdirektøren.
– Jeg er noget mere optimistisk, end jeg var under den seneste krise. For vores virksomheder er bedre rustet i dag, end de var tidligere. Produktiviteten er blevet hævet i mange virksomheder, og så bliver vi ikke ramt af bankkrak på samme måde i denne krise. Vi har meget mere at stå imod med, og derfor tror jeg, at vi kommer ret godt igennem, selvom vi selvfølgelig er og bliver udfordret lige nu, udtaler Mads Váczy Kragh.