Hvert år kører erhvervskøretøjer milliarder af kilometer på de danske veje, og chaufførerne varetager et stort ansvar for trafiksikkerheden. Nu kåres Årets Chauffør 2019, og prisen går til en erhvervschauffør, som har gjort en ekstra indsats for sin egen og andres sikkerhed på vejene.
Lastbiler, busser og andre tunge køretøjer holder Danmark i gang, når de transporterer mennesker, varer og byggematerialer rundt i landet. Desværre er der et erhvervskøretøj involveret i mere end hver femte dødsulykke herhjemme, og det gør dem overrepræsenteret i ulykkesstatistikken. Den uheldige statistik skyldes blandt andet, at erhvervskøretøjer ofte er store og tunge, og derfor slår hårdt, når der opstår en ulykke.
Derfor er det helt afgørende, at der i transportvirksomhederne hver eneste dag bliver arbejdet med at gøre kørslen endnu mere sikker, og at den enkelte chauffør ude i førerhuset arbejder aktivt med trafiksikkerhed.
For at anerkende den enorme indsats, som chaufførerne dagligt yder, kårer Rådet for Sikker Trafik, 3F og DTL nu Årets Chauffør 2019. Prisen skal være med til at fremhæve en særlig indsats, som en chauffør har ydet for sin egen og kollegernes trafiksikkerhed.
Kåringen som Årets Chauffør 2019 går til chauffør Erik Emil Hansen fra Nagel Liller A/S, og prisen bliver overrakt på transportmessen i Messecenter Herning den 23. marts klokken 13.
– Prisen Årets Chauffør 2019 går til en ildsjæl, som har præsteret en stor og vedvarende indsats med at informere sine kolleger om trafiksikkerhed, og som har givet dem konkrete redskaber til at gøre hverdagen sikrere. Årets prismodtager har blandt andet givet kollegerne konkrete råd til at undgå højresvingsulykker igennem korrekt indstilling af sidespejle samt råd om sund levevis. Med prisen ønsker vi at minde alle chauffører om, at deres indsats er vigtig og værdsat, siger Mathias Hjorth Frederiksen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Trafiksikkerhed er en god forretning.
Når erhvervskøretøjerne undgår at blive involveret i ulykker, er det ikke kun til gavn for trafiksikkerheden, men også til gavn for vognmandens bundlinje. Selvom det vigtigste naturligvis er at undgå dræbte og tilskadekomne, er den økonomiske faktor ikke til at overse.
Der er nemlig rigtig god økonomi i at undgå ulykker, for udover sparede udgifter til reparationer, er der også fordelen i at bilen ikke skal tages ud af drift.
– Når vi taler med vognmændene, som er vores medlemmer, er det tydeligt, at de for alt i verden forsøger at undgå ulykker, da de menneskelige omkostninger kan være meget store. Samtidig ved vi, at selv mindre ulykker koster mange penge i udbedring af skader og tabt omsætning, så der er kun gode grunde til at arbejde aktivt med trafiksikkerheden. Derfor er den ekstraordinære indsats, som dagens prismodtager har ydet, vigtig på mange parametre, siger Erik Østergaard, administrerende direktør i DTL – Danske Vognmænd.
Kollegialt ansvar skaber trivsel.
Når en medarbejder tager et ansvar for kollegernes sikkerhed, har det udover de åbenlyse sikkerhedsmæssige fordele den effekt, at det i mange tilfælde styrker holdånden på arbejdspladsen. Samtidig er det et spørgsmål om, at man tager et samfundsansvar, og at man er med til at sikre, at alle kommer sikkert frem i trafikken.
– Det er tydeligt, at ildsjæle på arbejdspladserne i transportbranchen har en stor betydning for det sammenhold, der er på arbejdspladsen. Samtidig er de med til at skabe forandringer i den kultur, der for eksempel er afgørende for at få trafiksikkerhed ind under huden. Derfor er vi med til at uddele prisen som Årets Chauffør 2019, fordi vores erfaring siger, at den enkeltes indsats er afgørende for hele holdes præstation, siger Flemming Overgaard, forhandlingssekretær i 3F Hovedstaden.
Prisvinder af Årets Chauffør 2019.
I år vinder chauffør Erik Emil Hansen fra Nagel Liller A/S, der igennem en årrække har været engageret i trafiksikkerhed og sine kollegers sundhed. Erik Emil har med sin direkte facon og store kontaktflade blandt chauffører i hele landet en evne til konstant at sætte fokus på trafiksikkerheden i branchen. Hans fokus på at forebygge højresvingsulykker igennem korrekt indstilling af spejle er et godt eksempel på et konkret tiltag, der har en effekt ude i trafikken.
Erik Emil Hansen har også fokus på sundhed og søvn særligt blandt de kolleger, som ofte kører natkørsel. Han har givet gode råd om kost og ernæring samt metoder til, at man kan møde udhvilet op på sit job, da de to elementer hjælper med at holde koncentrationen om natten.
Fakta om ulykker med erhvervskøretøjer.
Ulykker med tunge erhvervskøretøjer har som gennemsnit fra 2014 til 2017 været involveret i 23 procent af dødsulykkerne i trafikken i Danmark. I perioden døde 746 mennesker i trafikken, og heraf var der en lastbil, sættevognstrækker, bus, udrykningskøretøj eller traktor med en totalvægt over 3.500 kg involveret i ulykker, hvor i alt 173 person blev dræbt.