Første spadestik til en ny sterilcentral på Sjællands Universitetshospital i Køge er taget. Det var samtidig det sidste af en række spadestik til regionens fremtidige universitetshospital, der bliver bygget i etaper.
– Det er det sidste “første spadestik” her på Region Sjællands enorme byggeprojekt, lød det fra regionsrådsformand Heino Knudsen, da han tog fat på gravearbejdet til en ny sterilcentral.
– Uden sterilcentral, intet universitetshospital! Det er her, de kirurgiske instrumenter bliver gjort rene, steriliseres, pakkes og opbevares, indtil de skal bruges på operationsstuerne, siger Heino Knudsen.
Arbejdsgangene i den eksisterende sterilcentral er manuelle. Men i den nye bygning bliver flere processer automatiseret.
– Sjællands Universitetshospital er fremtidens sygehus, hvor vi tager den nyeste teknologi i brug. Det er sterilcentralen et godt eksempel på, siger Heino Knudsen.
Hjælp fra robotter til at vaske instrumenter
Selvkørende robotter skal hjælpe til. Robotterne skal håndtere flowet gennem instrumentvasken og kan aflaste personalet med de tunge løft.
Sterilcentralen får to etager og en kælder, der er forbundet til resten af hospitalet via en tunnel. I tunnelen vil selvkørende robotter transportere færdigpakkede vogne med sterilt udstyr og forbrugsvarer hen til operationsstuerne.
Der opføres et to-etagers højlager på 14 meter, hvor software styrer beholdningen og angiver varens placering. Så er det nemmere for personalet at finde det udstyr, der skal pakkes på vognene.
Udstyr til 150 operationer i døgnet
Det er nødvendigt med en ny og større sterilcentral. Det færdige universitetshospital bliver næsten tre gange større end i dag. Der er i dag 17 operationsstuer. I 2025 vil der være 41 rum til kirurgiske indgreb. Sterilcentralen kommer til at være åben 24/7 og levere rent kirurgisk udstyr til cirka 150 operationer i døgnet.
Sterilcentralen opføres som totalentreprise af G.L.V. Entreprise A/S og forventes færdig i 2024. Det er den sidste etape af i alt otte bygninger på Sjællands Universitetshospital, som skal stå færdigt i 2025 og tages i fuldt brug i 2026.
– Vi har det sidste halvandet år arbejdet hårdt på at projektere en lille, men meget vigtig del af det samlede byggeri, og nu glæder vi os til for alvor at komme i gang med at opføre bygningen, siger Aris Rasul, projektleder fra G.V.L. Entreprise.
Også medarbejderne i den kommende sterilcentral ser frem til at tage den nye bygning i brug: – Det bliver en bygning, hvor der er tænkt på ALT, hvad angår arbejdsmiljø, tekniske installationer og workflow, siger oversygeplejerske Mie Grevenkop-Castenskiold.
Et universitetshospital for alle
På Sjællands Universitetshospital styrkes Region Sjællands specialiserede behandling. Flere borgere kan dermed blive behandlet i deres egen region. Mulighederne for uddannelse og forskning øges. Specialisterne på universitetshospitalet skal også understøtte regionens øvrige sygehuse for at sikre lige adgang til behandling for alle borgere i regionen. De tre akutsygehuse i Nykøbing F., Slagelse og Holbæk skal fortsat udvikles.