I dag åbnede to nye udstillinger på Danmarks Borgcenter i Vordingborg, og det var ikke et tilfælde, at det skete netop på valdemarsdag. På den dag, hvor vi hylder den danske konge, Valdemar Sejr, insisterer museet nemlig på at hive de danske dronninger ud af glemslen og give dem deres plads tilbage i historien.
Dannebrog vajede stolt over Borgterrænet i Vordingborg i dag, da byens borgmester Mikael Smed lidt før kl. 14 klipppede snoren til de to nye udstillinger ‘Magtens dronninger’ og ‘Blod og diamanter’ på Danmarks Borgcenter.
Både den storslåede borgruin og det røde-hvide Dannebrog mindede de fremmødte gæster om, at her huserede Danmarks magtfulde konger i mere end 500 år. Især valdemarernes sejrsgang er en vigtig del af historien, vi ynder at trække frem igen og igen, når vi skal indføre vores skolebørn i den danske kongerække. Her på kongens borg – i kongens by Vordingborg – var alt tilsyneladende, som det plejer.
Dronningerne frem i lyset
Og så alligevel ikke. For inden for på Danmarks Borgcenter er det nu en helt anden historie om kongerækken, som museet vælger at trække frem. Udstillingen ‘Magtens dronninger’ sætter fokus på syv stærke dronninger og viser, hvorfor de bør genindskrives i danmarkshistorien efter at have været glemt og overset i århundreder. Den stiller spørgsmål ved, om kongerækken, som vi kender den i dag, i virkeligheden ikke bør skrottes – og om vores nuværende Dronning Margrethe 2. burde have et andet nummer i rækken.
“Hun er den første dronning, der regerer uanset, hvem hun gifter sig med, eller hvem hun får af børn. Så er hun i virkeligheden Margrethe 1? Eller vil det lykkes os at få genindskrevet både Margrete Fredkulla og Margrete Sambiria i historien som regenter, så hun ender med at hedde Margrethe 4.?” siger Nanna Holm, der er faglig leder på Danmarks Borgcenter.
Stærkt parløb med Jim Lyngvild
Til at levendegøre de danske dronninger har Danmarks Borgcenter bedt Jim Lyngvild fortolke dem ud fra kalkmalerier, samtidige og senere beskrivelser, gravmæler og jordiske rester. Med hans fotografier har kvinderne fået et ansigt og en fysisk fremtræden, der matcher det, vi ved om dem.
Sideløbende med udstillingen om dronningerne havde også Jim Lyngvilds egen udstilling ‘Blod og diamanter’ premiere på Danmarks Borgcenter i dag. Gennem flere år har Jim Lyngvild arbejdet med at genskabe de russiske smykker, foruden de franske kronjuveler og andre royale smykker. Sammen med en række dygtige guldsmede er han gået i fodsporene på de største franske og russiske smykkekunstnere som Chaumet, Cartier og Bolin. Resultatet er blevet en funklende rejse tilbage til en verden af i går.
‘Magtens dronninger’ og ‘Blod og diamanter’ på Danmarks Borgcenter 15. juni – 23. oktober 2022.