Butikkerne har allerede sat de første farverige skoletasker, smarte madkasser og lektiebøger frem, så de kommende skoleelever og deres forældre kan komme i gang med forberedelserne til det nye skoleår. Men ifølge Susanne Ken fra Ken Briller i Køge overser mange en vigtig detalje, der er langt vigtigere for børns trivsel i skolen end udstyret; nemlig et godt syn.
Ifølge Susanne Ken fra Ken Briller er et velfungerende syn helt afgørende for, hvordan børn klarer sig både i skolen, ved lektielæsning og til sport. Derfor anbefaler hun, at man får tjekket sit barns syn, allerede inden barnet starter i skole – et dårligt syn kan nemlig forstyrre både koncentrationsevnen og den motoriske sans, og dét kan gå ud over indlæringen.
– De nye skoleelever møder en helt anden hverdag end den, de kender fra børnehaven. De skal klare mange timers koncentration, hvor der skal fokuseres i kort synsafstand ved bordet og derefter hurtigt kunne stille skarpt på lang afstand, når undervisningen foregår ved tavlen, forklarer Susanne Ken, som giver en velment opfordring til forældre om at få tjekket deres børns syn i god tid inden skolestart, så barnet kan nå at vænne sig til briller eller kontaktlinser – hvis det skulle være nødvendigt. Og skal man i skole efter sommerferien, så er det tidspunkt altså nu.
Dårligt syn tærer på energien
Hvis et barn skal koncentrere sig ekstra meget for at se, hvad der fx står i bøgerne eller på tavlen, tærer det på energien. Og manglende energi giver manglende koncentrationsevne, så børnene har sværere ved at følge med i undervisningen. Samtidig kan et forringet syn også give problemer med motorikken.
– Har barnet svært ved at gribe ting, vurdere afstanden til noget, eller går barnet ofte ind i ting, kan det sagtens skyldes synsproblemer, forklarer Susanne Ken og understreger, at det er vigtigt at have fokus på, om synet er godt på begge øjne, og om barnets øjne arbejder sammen:
– Mange skolebørn, som har problemer med synet, ved ofte ikke selv, at der er noget galt, fordi deres hjerne har lært at kompensere for et dårligt syn på det ene øje ved at bruge andre synsindtryk. Derfor er det vigtigt, at man som forælder holder godt øje med, om ens barn udviser tegn på samsyns-problemer.
Skærmlys udfordrer barnets syn
Tidligere var nærsynethed usædvanligt i børns første leveår – det udviklede sig for mange børn først fra omkring 6-års-alderen – men på grund af forskellige forhold, udvikler et stigende antal børn nu nærsynethed allerede i en meget tidlig alder.
– Børn bruger i dag markant mere tid indendørs med hovedet begravet i en bog eller foran en computerskærm, tablet eller mobiltelefon. Og man har fundet ud af, at manglen på sollys til øjet på sigt kan give store problemer. Der er nemlig en klar tendens til, at dårligt lys giver en meget større risiko for at blive nærsynet. Derfor bør børn tjekkes løbende og gerne en gang om året, mener Susanne Ken, der gerne vil slå et slag for, at forældre gør det til en vane at få tjekket børnenes syn hvert år op til skolestart. Hun gør samtidig opmærksom på, at hvis barnet er under 10 år skal han eller hun også tjekkes ved en øjenlæge, hvis optikeren vurderer, at barnet har brug for briller.
Hvad skal man holde øje med?
Det er en god ide at få tjekket dit barns syn, hvis han eller hun:
• Ofte klager over hovedpine
• Ofte har røde øjne, som måske klør
• Drejer hovedet, når han/hun skal se noget – i stedet for at kigge direkte med begge øjne
• Holder bøger eller tablets meget tæt på ansigtet
• Kniber øjnene sammen eller skeler for at kunne se
• Generelt har svært ved at koncentrere sig
• Ofte snubler eller går ind i ting
Gode råd til raske børneøjne
Pas på de små øjne ved at følge et par simple råd:
• Giv barnet gode, lange pauser fra tablet, tv og anden skærmtid
• Mind barnet om at kigge langt ud i horisonten indimellem
• Sørg for at han/hun kommer ud i naturligt lys hver dag