Harald Blåtand står centralt i fortællingen om den officielle kristning af Danmark. Det er velkendt, at han tog kristendommen til sig som del af et storslået politisk magtspil, hvor den nye religion og den nye gud kom til at understøtte hans magt på nye måder.
Men politisk magt og religion var også nært forbundne før kristendommen gjorde sit indtog. Som førkristen konge har Harald været både politisk leder og central figur i den førkristne offerkult, som var ansvarlig for kommunikationen med de førkristne guder. Det har betydning for vores forståelse af Haralds politiske og religiøse ambitioner og af, hvordan han førte dem ud i livet. Hans byggeprojekter i form af blandt andet ringborgene og Jellingkomplekset udgør formidable manifestationer af hans magt, men kan også anskues som et udtryk for hans forsøg på at opbygge en fælles identitet blandt eliten i Danmark, blandt danerne.
Sammen med Ph.D. i religionshistorie, Sophie Bønding, stilles der nye spørgsmål og fremsættes nye svar. For hvad betyder det, at Harald var både politisk og religiøs leder, da han antog kristendommen? Hvordan bredte han sin politiske og religiøse magt ud over Danmark? Hvordan overbeviste han danernes stormænd om at blive kristene? Og lignede den nye religion egentlig ikke den gamle temmelig meget? Det sker d. 19. maj 2022 på Køge Museum
Efter oplægget åbnes der op for spørgsmål, debat og dialog til Sophie og blandt publikum. Her må alle blande sig, og ingen spørgsmål eller betragtninger er dumme. Det er nemlig forskningen at få et skud “Hvad nu hvis…?” eller “Hvorfor nu det…”.
Så mød op, lyt, lær, deltag, tal og lad os sammen blive klogere.