Fredag den 28. marts var deltagere fra de 16 kommuner sammen med repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen samlet i Køge til det første møde i Grøn Trepart Køge Bugt

På det første møde i Grønt Trepart Køge Bugt blev Køge Kommune med borgmester Marie Stærke for bordenden, valgt som formandskommune og sekretariatskommune med det overordnede ansvar for at drive arbejdet og sikre fremdrift i Grøn Trepart Køge Bugt samt at løfte de administrative opgaver i forbindelse med møderne.

Målene for Grøn Trepart
Den overordnede målsætning for arbejdet i de 23 lokale grønne treparter rundt omkring i Danmark er at bidrage til den ambition, som parterne bag aftalen om Grøn Trepart har fremlagt, nemlig at omlægge areal fra landbrugsjord til skov og natur, der størrelsesmæssigt svarer til Fyn, Langeland og Bornholm tilsammen.

Mere specifikt har Grøn Trepart Køge Bugt samlet set et udpegningspotentiale på 2762 hektar landbrugsarealer på lavbundsjord – arealer, der udleder særlig meget kvælstof – som, hvis der opnås aftaler, vil kunne omlægges til natur og dermed mindske kvælstofudledning.

De arealer, som udpeges af de lokale treparter, skal præsenteres for ministeriet inden udgangen af 2025, og ambitionen er, at samtlige aftaler landet over er på plads inden sommeren 2026.

Enighed i Grøn Trepart Køge Bugt
På det første møde i Grøn Trepart Køge Bugt blev kommissoriet også vedtaget.

Heraf fremgår det, at aftalerne i treparten som udgangspunkt skal opnås i enighed, men at det ikke er muligt for nogle af parterne i den grønne trepart at nedlægge veto. Således skal kommunerne sammen med Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen kunne samles om de forslag til arealomlægninger, der i sidste ende skal godkendes hos de lokale byråd:

Den lokale trepart skal søge at nå til enighed, men beslutningskompetencen ligger hos byrådene, der i sidste ende godkender omlægningsplanerne inden for egen kommunegrænse.

Organisering i Grøn Trepart Køge Bugt
Men før de lokale byråd bliver præsenteret for konkrete forslag til arealer til omlægning, skal de altså udpeges og gennemarbejdes i Grøn Trepart Køge Bugt.

Vores lokale trepart består rent organisatorisk af en teknikergruppe, der udarbejder de konkrete forslag til omlægning, en embedsmandsgruppe, som forbereder og træffer beslutninger vedr. dagsordenen i trepartsmøderne og så Grøn Trepart Køge Bugt, der indstiller direkte til de kommunalbestyrelser, der skal godkende de enkelte projekter i kommunerne.

Læs mere her:

Så er arbejdet med den grønne omstilling i Grøn Trepart for Køge Bugt i gang

Foto: ABW