21. juni åbner Køge Museum udstillingen “BESAT” i samarbejde med designer, Jim Lyngvild. Med udstillingen åbner museet dørene til et mørkt og gruopvækkende kapitel i Danmarkshistorien.

Vi spoler tiden tilbage til 1600-tallet. Nærmere bestemt 1612-1615. Dengang blev 16 kvinder i Køge anklaget for trolddom i Danmarks største hekseproces. Kun én slap fra med livet i behold.

21. juni – blot få dage før Sankthansaften – åbner Køge Museum dørene til et gruopvækkende kapitel i Danmarkshistorien, når museet i samarbejde med den kendte designer, Jim Lyngvild, åbner udstillingen ‘BESAT’.

Her kan besøgende se frem til at udforske en af de mørkeste perioder dansk tid, når de træder i den lokale Køge-kvinde, Anna Bartkærs, fodspor og hører om den trolddom, som hun var overbevist om, at hun og hendes familie blev udsat for – lige her i Køge.

Udstillingen fortæller om en tid med heksetro og hekseprocesser, skildret gennem Bartskærs unikke nedskrevne beretninger samt autentiske vidneforklaringer fra retssagerne, og illustreres af Jim Lyngvild, der med hjælp fra kunstig intelligens har genskabt nogle af hændelserne og bragt de anklagede hekse til live.

“Det er ret unikt, at der findes en nedskreven beretning om de trolddoms-plager, som en lokal Køge-familie måtte udstå. Hekseprocesserne er godt dokumenteret, takket være periodens kæmnerregnskaber og rådstueprotokoller, der blandt andet viser byens udgifter til at brænde heksene samt de vidneudsagn, der førte kvinderne til bålet”, forklarer arkivleder, Anette Månsson.

Udstillingen byder på en række genstande fra perioden, herunder en døbefont, som en af de anklagede tissede i, en seng som den, mange trolddomsramte vred sig i smerter i, en gryde brugt til at mane djævlen op, og en natpotte med troldtøj til beskyttelse mod hekse.

Endnu en satanisk udstilling åbner

Samme dag som BESAT åbner, åbner endnu en okkult udstilling på Køge Museum. Denne dog af lidt mere kuriøs karakter.

Udstillingen, der har fået navnet ‘Satankulten’, handler om det mysterium, som tog sin begyndelse i 1973 på øen Anholt, hvor der blev fundet flere sataniske kultsteder.

I de efterfølgende årtier blev der rundt om i hele landet – og i særlig grad på Køge Museum – fundet mærkelige breve, uhyggelige effekter og sataniske mønter, der førte til angst og usikkerhed blandt befolkningen. For stod der virkelig en satanisk kult bag? 

Først mange år efter blev gåden om, hvem der egentlig stod bag Satankulten på Anholt, opklaret.

Udstillingen præsenterer mysteriet, og viser et udvalg af de breve, ting og mønter, der blandt andet er fundet på Køge Museum.

“Relationen til BESAT er selvfølgelig, at der også i dette tilfælde er tale om hekse og troen på det onde, som tilsyneladende stadig – 300-400 år efter hekseprocesserne – kan skabe frygt. Også selvom vi selvfølgelig ikke længere tror på “den slags””, forklarer museumsinspektør, Berit Christensen.

 

Køge Museum bliver BESAT i ny udstilling om hekse. Åbner 21. juni klokken 12.00. Foto: Udstillingsplakat, Køge Museum