Lovændringer fra Christiansborg, en presset kommunal økonomi og udfordringer, når det gælder arbejdskraft, kommer alt sammen til at stille krav til, at landets kommuner tænker nyt. Det bliver også konsekvensen i Køge Kommune, hvor borgmesteren allerede nu løfter sløret for efterårets budgetproces.

Foto ABW

Køge Kommune kommer til at forandre sig. På linje med resten af landets kommuner er følgende tre udfordringer i spil:

– Ny lovgivning fra Christiansborg kommer til at forandre vilkårene for den helt borgernære velfærd, lige fra børne- til ældreområdet.

– Kommunernes økonomi landet over er under pres. Særligt vokser efterspørgslen efter hjælp til børn og voksne, der har det svært – og da der ikke kommer ekstra penge fra Christiansborg, skal kommunerne selv finde pengene. Dertil kommer et ekstraordinært behov for at prioritere klimasikring.

– Der er mangel på arbejdskraft på de store velfærdsområder, og brug for at arbejde med rekruttering og fastholdelse.

Ingen sparedagsorden
Køge Kommunes byråd ønsker at møde udfordringerne i god tid og sikre et råderum der gør, at den borgernære velfærd og service kan prioriteres, og at Køge Kommune fortsat er en god og attraktiv arbejdsplads. En række engangsindtægter og stram økonomistyring gør, at Køge Kommunes økonomi er sund og i balance på trods af presset fra stigende udgifter.

– Jeg er meget glad for at kunne fortælle, at Økonomiudvalget har besluttet, at budgetprocessen i efteråret ikke kommer til at indeholde sparekrav. Det giver os mulighed for at fokusere på, hvordan vi som kommune skal håndtere de udfordringer, vi står over for, siger borgmester Marie Stærke.

– I seneste budget har byrådet prioriteret en række tiltag, som handler om, hvordan vi kan involvere samfundet omkring os i den måde, vi driver kommune på. Og det er de prioriteringer vi nu skal have ud og leve. Vi kommer til at forandre os som kommune – og jeg tror på, at vi lige nu tager nogle vigtige skridt, der handler om netop det, siger borgmester Marie Stærke.

Fremtidens Køge samarbejder
Under overskriften ”Fremtidens Køge” har byrådet arbejdet med, hvordan Køge Kommune i langt højere grad skal løse sine opgaver gennem involvering af såvel civilsamfundet som det private erhvervsliv, og ved at tænke nye løsninger, frisættelse af faglighed og samarbejder i den kommunale opgaveløsning.

Nogle af de emner, som Køge Kommunes politiske udvalg arbejder med, er fx et tættere samarbejde mellem folkeskoler og erhvervsliv og samarbejde med private aktører om institutioner på velfærdsområdet, ligesom der er afsat fem millioner kroner til at sikre Køge Kommune som en attraktiv arbejdsplads

– Køge Kommune er fyldt med borgere, der gerne vil gøre en forskel. Vi som kommune har brug for den drivkraft og det engagement, der findes derude. For verden er blevet kompleks, udfordringerne er mange – og vi må erkende, at vi ikke kan det hele selv. Jeg tror på, at vi som samfund har brug for at genskabe en del af den sammenhængskraft der er i, at vi som kommune ikke løser det hele – men at en del løsninger skal findes i fællesskab. Det arbejde glæder jeg mig til at komme i gang med, siger borgmester Marie Stærke.

Teknologifond og klimasikring
Behovet for at klimasikre kommunen gennem fx Køge Dige er blevet endnu mere akut, og er en naturlig del af byrådets fokus. Endelig har Økonomiudvalget besluttet at oprette en såkaldt teknologifond, der har til formål at fremme arbejdet med blandt andet kunstig intelligens, it-sikkerhed og velfærdsteknologi.

– Jeg glæder mig over, at byrådet har taget nogle kloge valg, og at vi i dag står med en robust økonomi. Godt nok oplever vi et pres fra stigende udgifter, men vi har mulighederne for at tage nogle nødvendige valg, når det fx gælder klimasikring af kommunen og at arbejde klogt med teknologiske løsninger. Økonomiudvalget har besluttet at reservere penge i en teknologifond, så vi kan tænke nyt, ligesom vi har besluttet at afsætte penge til de klimasikringer, der skal sikre os mod vind og vejr, siger borgmester Marie Stærke.

Kilde.