Køge Kommune opretter nu særlige grundskoler for børn og unge, som er flygtet fra Ukraine. Det besluttede byrådet på tirsdagens byrådsmøde. Større fleksibilitet i de særlige klasser gør, at undervisningen kan målrettes gruppens behov.
Skolegangen for børn af ukrainske flygtninge i Danmark er helt særlig. Den skal sikre børnenes læring, så de kan fortsætte deres skolegang i Danmark, hvis det bliver nødvendigt, men undervisningen skal også sikre, at børnene kan tage hjem til Ukraine og fortsætte skolegangen der, når og hvis det bliver muligt.
Byrådet besluttede på sit møde tirsdag at skolerne i Køge Kommune kan benytte ny lovgivning, og dermed oprette særlige grundskoler for børn og unge, som er flygtet fra Ukraine.
– Jeg er glad for, at Byrådet har fulgt Skoleudvalgets anbefaling og godkendt de fleksible vilkår for klasserne, På den måde giver vi børnene de allerbedste muligheder, hvad end fremtiden bringer for dem, uanset om de bliver her i Danmark – eller, som forventet, at de igen kan vende hjem til Ukraine, siger Ali Yahya, formand for Skoleudvalget.
Loven om særlige grundskoler for flygtede ukrainske børn blev vedtaget 24. maj i år, og betyder, at der kan oprettes modtageklasser kun for disse børn under mere fleksible krav end i den øvrige grundskole. Undervisningen skal stå mål med, hvad der kræves i folkeskolen, men der er ikke specifikke krav til fag eller timetal, og der kan undervises på dansk, engelsk og ukrainsk, ligesom en del af undervisningen kan foregå online fra ukrainske skoler.
Der er oprettet tre modtageklasser for ukrainske flygtningebørn i Køge Kommune, og de huses på Højelse Skole og Hastrupskolen. I første omgang oprettes yderligere en klasse på hver skole, og så har også Asgård Skole meldt sig klar til at huse modtageklasser, så her oprettes formentlig en eller to modtageklasser omkring efterårsferien afhængigt af udviklingen i antal af børn til klasserne. De tre aktuelle modtageklasser og nyoprettede klasser vil blive drevet efter den nye lovgivning.
– Skolerne har lagt et stort arbejde i at gribe børnene bedst muligt i den tragiske situation, de er kommet i. De har sikret, at alle ukrainske flygtningebørn i Køge Kommune kommer i skole hurtigst muligt, og det er en indsats, vi kan være stolte af, siger Ali Yahya.
I dag er der 66 ukrainske børn indskrevet i skole i kommunen. Tallet forventes at vokse til godt 100 på den anden side af sommerferien og at stige yderligere op mod jul.