Disse podcasst tager dig med til mystiske midnatsmøder, mørke fangehuller og dybt ind i 1600-tallets angst og vold – og så tilbage til nutidens parallelhistorier.
På en grønmalet husmus på hjørnet af Køge Torv hænger et skilt med påskriften: “Her huserede Køge Huskors 1608-1615”. En for mange mennesker noget gådefuld sætning. Slår man Køge Huskors op, finder man ud af, at det er navnet på et lille skrift, en kvinde ved navn Anna Bartskær skrev i 1600-tallet om en række mystiske begivenheder, hun havde oplevet på netop det sted. Begivenheder, der er blevet kædet sammen med sort magi og det, der muligvis er danmarkshistoriens største drab på kvinder. Mellem 10 og 20 kvinder endte på bålet på galgebakken uden for Køge. Det er disse begivenheder, der kastes nyt lys over i podcasten “Da djævlen kom til byen”.
Der lugter stadig brændt i tøjbutikken
For selvom begivenhederne ligger mere end 400 år tilbage i tiden, og vi ved meget lidt om dem, bliver historien ved med at dukke op. Og den bliver ved med at ryste og fascinere. Derfor handler serien både om de historiske kilder og de nutidige tolkninger af dem. I løbet af seriens seks afsnit hører vi bl.a. om 1600-tallets katastrofer og om, hvordan Jan Hansen forbereder sig på fremtidens, og vi hører Lærke Ebbe fortælle om at være i shamanlære i Sydafrika og komme hjem til et magi-forskrækket Danmark. Og så hører vi ekspedienterne i tøjbutikken, der i dag ligger dér, hvor Anna Bartskærs besatte hus lå engang, fortælle om en mystisk, brændt lugt i kælderen. For kan man nogensinde virkelig slippe af med djævlen?
Serien er produceret af radiodokumentarist Lea Linstow i samarbejde med: Museum Sydøstdanmark og med støtte fra bl.a. Køge kommunes kulturpulje.
Serien “Da djævlen kom til byen” kan findes i diverse podcastapps og her.