I Køge Kommune er hele 3760 boliger opført før 1960, og de ældre bygningers energiforbrug kan være en dyr affære. Men med genindførslen af håndværkerfradraget er der nu gode muligheder for at energioptimere boligen, så komforten øges og varmeregningen reduceres, lyder opfordringen fra lokal tømrermester.

I Danmark har vi et stabilt og blomstrende boligmarked, der inkluderer alt fra parcelhuse, rækkehuse og villaer. Faktisk var der ifølge tal fra Danmarks Statistik i 2024 hele 2.827.496 boliger på landsplan, hvilket er et tal, som har været stigende de seneste 10 år.

Men en stor del af den nuværende boligmasse er af ældre dato. Det gælder blandet andet i Køge Kommune, hvor hele 3760 boliger er bygget før 1960 – en tid med andre byggestandarder og krav til energieffektivitet. Derfor kan der ifølge den lokale tømrermester Morten Andrea fra Køge Tømrerfirma A/S være mange penge at hente, hvis man overvejer at energirenovere boligen:

Det handler ikke kun om de penge, man kan spare. Det er også relevant, da mange af de ældre boliger er kolde og utætte om vinteren – samtidig med at de kan være svære at holde kølige om sommeren. Ved at investere i energiforbedringer kan man optimere boligen, så det både øger komforten og reducerer varmeregningen. Ligesom en energieffektiv bolig også kan øge værdien og gøre den mere attraktiv for fremtidige købere.

Utætte vinduer og døre kan koste på varmeregningen
Med genindførslen af håndværkerfradraget den 1. januar 2025, som giver boligejere mulighed for at trække en del af arbejdslønnen til energiforbedringer fra i skat, er det tilmed fordelagtigt at overveje at energirenovere sin bolig netop nu.

Jeg forventer, at vi kommer til at få rigtig travlt i de kommende måneder, fordi mange gerne vil nå at få renoveret, mens de kan få støtte til det. Håndværkerfradraget gør det økonomisk mere attraktivt for boligejere at få arbejdet udført nu fremfor at udsætte det, lyder det fra Morten Andrea. Han fortsætter:

Nogle af de renoveringer, der kan give fradrag, er udskiftningen af eksempelvis utætte vinduer, yderdøre og terrassedøre, som blandt andet kan være med til at sikre, at varmen ikke slipper ud. Men generelt set anbefaler vi at prioritere flere områder på en gang, når det kommer til energirenovering, så man sikrer den maksimale energibesparelse af boligen, lyder det afsluttende fra Morten Andrea. Han er en del af dørproducenten Swedoors håndværkerklub Din Dørmand og er således vant til at rådgive lokale boligejere om blandt andet energieffektive dørløsninger.

For at få håndværkerfradrag skal det udførte arbejde betales inden 1. marts året efter.

Pressefoto