Råb, skrig og skrål er hverdag for pædagogerne i daginstitutionerne i Køge og omegn. Brugen af høreværn er udbredt som aldrig før, uden det har ændret på omsorgen og nærværet.
Glade barnestemmer blander sig med skrig, gråd og råb efter opmærksomhed. Børneinstitutionerne er fyldt med støj, og det kan føre til lydfølsomhed, tinnitus, stress, hovedpine og øget sygefravær for de mere end 500 pædagoger, dagplejere, pædagogmedhjælper og pædagogassistenter, der har sin daglige gang i de kommunale og selvejende institutioner og dagtilbud i Køge og omegn.
– Larmen i en institution kan være invaliderende. Heldigvis bliver flere og flere pædagoger opmærksomme på den negative effekt ved længevarende udsættelse for støj, og de bliver bedre til at beskytte deres hørelse i deres arbejde, forklarer Mensur Paso, direktør i Audiovox, der til dato har leveret høreværn til pædagoger i over 300 institutioner.
Ifølge en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er pædagoger blandt de faggrupper, der er mest udsat for larm på arbejdspladsen. Derudover oplever 31 procent af de ansatte i daginstitutioner at være udsat for høj støj i minimum en fjerdedel af arbejdstiden.
Samme omsorg og nærvær med høreværn
I børnehaven Byggelegepladsen Gemmas Allé 36 i Kastrup nikker pædagogerne genkendende til problematikken:
– Vi har 48 børn på forholdsvis lidt plads, og når der er godt gang i børnene, bliver lydniveauet tilsvarende højt. Vi prøvede i første omgang med lyddæmpende plader, men det havde ikke nok effekt, og larmen kunne være meget stressende, siger pædagogmedhjælper Jens Howard Andersen, der lige som flere af sine kolleger nu benytter formstøbte høreværn fra Audiovox.
– Jeg har høreværnene i en lille æske i lommen, og jeg tager dem på, når lydniveauet spidser til – det er en klar forbedring, og de hindrer mig på ingen måde i mit arbejde. Jeg kan sagtens kommunikere med børnene, når jeg har høreværnene i. Så børnene får samme gode pasning uanset lydniveauet, uddyber han.
Det er kun forældrene, som stiller spørgsmål
Høreværn er for mange ofte forbundet med store og meget synlige hørebøffer. Men i dag findes høreværn også i ganske små størrelser, der tilpasses brugeren og ikke syner af meget. Det er også de små modeller, som pædagogerne på Gemmas Allé benytter. Det har gjort det nemmere for pædagogerne at bruge dem i arbejdstiden, uden at der sættes spørgsmålstegn ved det. Enkelte forældre har dog undret sig:
– En hurtig forklaring til forældrene plejer at løse de spørgsmål, der kan være. Høreværnene ændrer jo ikke på vores daglige rutiner, og børnene har aldrig bemærket dem. Vi er garant for samme nærvær som altid, men er bedre beskyttet mod stress, høretab og sygedage. Det er godt for både os, børnene og forældrene, siger Jens Howard Andersen.