Køge Kommunes har givet Køge Fjernvarme tilladelse til at anlægge en såkaldt ressourceplads, hvor man kan håndtere og genbruge den jord, der er opgravet i forbindelse med fjernvarmeprojekter – til gavn for både miljøet, råstofmanglen og økonomien.

Der er godt nyt for både miljøet, økonomien og de trafikanter, der ønsker sig færre lastbiler på vejene. Fremover vil der nemlig være tale om genbrugsjord i de mange fjernvarmeprojekter, der er i gang over store dele af Køge Kommune.

I stedet for trafiktunge og kostbare transporter af jord og råstoffer – nogle helt fra Jylland – vil Køge Fjernvarme fremover genbruge de store mængder jord, der graves op i forbindelse med de mange fjern-varmeprojekter –lokalt og uden at skulle tilsætte råstoffer udefra.

Helt konkret ligger den gode nyhed på Junckersvej 4 i Køge Havn og hedder formelt en ’ressourceplads’. Her bliver den opgravede jord fra fjernevarmeprojekter sorteret – sten, grus og sand sorteres fra og kan genanvendes direkte som råstoffer – og restjorden bliver stabiliseret med kalk. Herefter kan materialet anvendes igen – både som sand, der skal beskytte de nedlagte fjernvarmerør, og som påfyldt jord helt op til, hvor asfaltbelægningen starter.

– Vi har ikke tøvet med at give Køge Fjernvarme tilladelse til at etablere et ressourcecenter, hvor man kan genbruge den jord, de arbejder med i forbindelse med deres mange projekter. Det giver kun god mening at undgå de lange transporter af jord og at skulle indhente sten og grus fra i forvejen pressede grusgrave, når hullerne med de nye rør skal fyldes op igen. Så vi er glade for løsningen her, siger Susan Bladt, teamleder for Miljø & Affald i Køge Kommune.

Læs mere her:

Opgravet jord fra fjernvarmeprojekter kan nu genbruges

 

Foto: ABW