Lungeforeningens nyeste analyse viser, at patienter med KOL er klar til at blive behandlet i hjemmet, men det kræver, at hjemmebehandlingen rulles ud med mulighed for rådgivning fra tilgængeligt sundhedspersonale.

Pressefoto Lungeforeningen

Sundhedsvæsenet står over flere udfordringer i disse år. Flere borgere får behov for pleje og behandling, mens der er mangel på medarbejdere og rekrutteringsudfordringer næsten alle steder i sundhedsvæsenet. En af de løsninger, der ofte nævnes, er at styrke det nære sundhedsvæsen, så flere borgere kan blive behandlet i eller tæt på hjemmet.

PreCare-KOL er et eksempel på et tilbud til alle borgerne med KOL i Region Sjælland, hvor borgerne hjemmefra dagligt måler iltmætning, puls og temperatur, og sender disse data samt svar på et par spørgsmål om helbredsstatus til eHospitalet, som dagligt har sundhedsfagligt personale klar til at give hjælp og rådgivning relateret til borgernes sygdom og målinger. De tilknyttede patienter får med ordningen et nært sikkerhedsnet, som giver dem fornyet frihed og tryghed – og dermed forbedret livskvalitet, som kommer både dem selv og deres pårørende til gavn. Samtidig reduceres antallet af kontakter til egen læge og opkald til vagtlægen, og patienterne har færre indlæggelser.

Der er derfor en god grund til at udbrede ordningen til resten af landet, særligt i lyset af, at også de patienter med KOL, som det handler om, er positive omkring hjemmebehandling, hvis den ser ud som i Region Sjælland. 3 ud af 4 af Lungeforeningen medlemmer med KOL synes meget godt eller godt om tilbuddet, når de præsenteres for det.

Men skal tilbuddet udrulles er det vigtigt med tilgængelig sundhedsfaglig rådgivning, således angiver 76 pct. af medlemmerne med KOL, at det er meget vigtigt eller vigtigt, at der er mulighed for kontakt til en sygeplejerske. Herudover er tilgængeligheden også vigtig for medlemmerne, da andelen af medlemmer, der synes tilbuddet er godt eller meget godt falder til 52 pct., hvis rådgivningen kun er tilgængelig en dag om ugen. Med baggrund i undersøgelsen kommer en klar opfordring fra Lungeforeningen:

“Vores undersøgelse viser, at patienterne er klar til hjemmebehandling, hvis der er tilgængeligt sundhedspersonale, der kan rådgive om de målinger, der sendes ind. Det er derfor svært for os at se, hvorfor vi ikke gør lignende tilbud tilgængelige over hele landet til gavn for alle patienter med KOL i Danmark”, siger Ann Leistiko, direktør i Lungeforeningen.

Læs mere på www.lunge.dk

Kilde.