Det er hyggeligt at grille, men der er god grund til at være forsigtig med hygiejnen, så du ikke bliver syg af den lækre grillmad. Læs om de gode råd, når du laver mad på havegrillen.
Du skal især passe på, når du tilbereder fjerkræ og griller udendørs om sommeren. Det går nemlig ofte galt med hygiejnen ved havegrillen, hvor det kan være besværligt at få vasket hænder og gjort grilltangen ren, hvis der er langt til både vand og håndvask. Og hvis du er rigtig uheldig, brænder din engangsgrill måske ud, inden kødet er stegt færdigt. Hver sommer bliver mange hundrede forbrugere syge, fordi de sjusker med hygiejnen ved grillen. Især de unge har ikke helt styr på hygiejnen, når de griller i parken, ved stranden eller på festivaller – sandsynligvis fordi mange glemmer de helt basale hygiejneråd og bøffer i det, når de håndterer råt kød over grillens gløder.
Følg de tre gode grillråd.
- To fade – ét til råt og ét til stegt
- To grilltænger – én til råt og én til stegt kød
- Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
Hvis du følger grillrådene, får du ikke spredt bakterier fra det rå kød til det færdigstegte kød og til salaten, brødet og anden færdig mad.
Vask hænder, når du har rørt ved råt kød
Husk at vaske dine hænder, når du har rørt ved råt kød. Så undgår du at sprede bakterier til færdig mad f.eks. stegt kød, salat og brød. Vask hænder, når du har skåret råt kød eller lagt det på grillen eller stegepanden med fingrene. Få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacter-bakterier kan være nok til, at du bliver syg.
Hold råt og stegt kød adskilt
Det er vigtigt at holde det rå kød adskilt fra stegt kød. Læg det rå kød på ét fad og det færdigstegte på et andet, rent fad. Hvis der kommer bare få campylobacterbakterier fra råt kød eller kødsaft fra det rå kød over på det færdiggrillede kød, på salat eller brød, kan det være nok til, at du bliver syg med mavepine og diarré.
Hvis du har to grilltænger, så brug den ene til råt og den anden til stegt kød. Ellers brug en ren gaffel til at tage det stegte kød af grillen.
Gennemsteg hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød
Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal være gennemvarmt. Bakterierne kan nemlig sidde inde i disse kødtyper. I hele stykker kød som stege og bøffer, sidder bakterierne normalt kun på overfladen. Derfor behøver hele kødstykker ikke at blive gennemvarmet. Vælg kød, som passer til grillens størrelse, og gennemsteg kylling og hakkebøffer
Undgå olie og fedt på grillkullene
Fedt fra kød og olie fra marinade må ikke dryppe ned på de glødende kul. Det udvikler nemlig en tjæreholdig røg, der øger risikoen for at udvikle kræft. Læg alufolie under kødet eller brug en marinade uden olie.
Skær branket kød fra
Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud. De brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.