”Det er fantastisk med det fokus på vores fag.” Sådan lyder det fra en af de tre nykårede velfærdstalenter, som Køge Kommune kan være stolte af at have ansat. De tre er udvalgt til Velfærdens Talent 100, som sætter fokus på de, som gennem en særlig indsats og engagement hver dag gør en forskel for andre og bidrager til velfærden i samfundet.
”Du er blevet udvalgt som et af de i alt 100 talenter, som PenSam og FOA kårer til Velfærdens Talent 100. Stort tillykke!”
Det var ordlyden i en mail til tre social- og sundhedsassistenter i Køge Kommune. Sammen med den flotte pris fulgte en invitation til fejring af velfærdstalenter fra hele landet, den 16. maj på Christiansborg. Lokalt blev de tre talenter hyldet ved et lille arrangement på Køge Rådhus, hvor borgmesteren rettede en bred ros til kommunens medarbejdere på velfærdsområdet:
– Stort tillykke med kåringen. Det er så flot, at der er udvalgt tre talenter her i Køge Kommune. Men jeg er ikke overrasket, for I gør en kæmpe forskel for de borgere, der har brug for hjælp. Jeg vil gerne benytte den gode lejlighed til også bredt at takke for den store indsats fra alle dem, der hver dag løfter velfærden i Køge Kommune. Jeres indsats er så vigtig. I gør det godt, og I gør det dygtigt, og vi har alle sammen brug for jer, siger Marie Stærke, borgmester i Køge Kommune.
– Det er virkelig positivt at kunne fejre denne faggruppe og se det talent og engagement, der udfolder sig her, og som er så væsentligt for velfærden i kommunen. Jeg er også glad for at se ledere og kolleger indstille de yngre kræfter til den form for anerkendelse, sådan en kåring er. Det tyder på, at der både er faglige talenter og personligt overskud på kommunens velfærdsarbejdspladser, siger Bent Sten Andersen, formand for Ældre- og Sundhedsudvalget.
”Fedt at blive anerkendt”
Camilla Susanne Hansen er et af de udvalgte talenter, og hun er glad for kåringen:
– Det er jo fedt at blive anerkendt for det, man går og laver, så får man lidt mere blod på tanden. Og det er fantastisk med det fokus på vores fag. Det får hurtigt ry af, at man bare skifter bleer på ældre mennesker, men der er så meget mere i det. Man gør noget for dem, der er nede på jorden, og det er så fedt, at der ikke kun er anerkendelse til dem, der kan blive Talent 100 i Berlingske, siger hun.
Til daglig arbejder hun i Skærmenheden i Syge- og Hjemmeplejen i Herfølge, og her har hun testet en model med videoopkald til de borgere, der ønsker det. Modellen skaber nærvær og kontakt uden transporttid for medarbejderne og skal fremadrettet implementeres bredt i Køge Kommune.
– Mit motto er, at alt kan afprøves. Borgerne er altid det vigtigste for mig. Skærmbesøgene er et tilbud, og hvis der er behov for et fysisk besøg, så arrangerer vi det. Det er også vigtigt at sige, at vi løfter i flok. Når min faglighed kan være høj, er det i høj grad fordi, mine kolleger er dygtige, siger Camilla Susanne Hansen, som blev indstillet som talent af tillidsrepræsentant Tine Johnsen.
”De gør en stor forskel”
Line Holm Hoxer og Sabrina Engell Nielsen er begge sosu-assistenter i Køge Kommunes hverdagsrehabilitering, hvor teamleder Katrine Kragbak har indstillet dem som velfærdstalenter.
I hverdagsrehabilitering sigter arbejdet mod at gøre borgeren i stand til selv at kunne klare sig bedst muligt. Det kræver både blik for individuelle løsninger og evnen til at arbejde på tværs af faggrupper for at give den bedst mulige hjælp til borgerne, og det mestrer de to til fulde:
– De ser det hele menneske og arbejder for, at personen kan have en hverdag, der er så meningsfuld som muligt. De gør en forskel, og det fortjener anerkendelse. Arbejdet er så vigtigt, og det er ikke alle, der kan gøre det. Vi har brug for flere af dem, siger Katrine Kragbak.
Den anerkendelse betyder meget, siger Sabrina Engell Nielsen:
– Vi arbejder altid ud fra borgernes egne ønsker og mål. Vores opgave er at hjælpe, og at se den livsglæde, personer kan få ved igen at kunne gøre hverdagsting, som at gå ud og tømme postkassen, giver arbejdet mening. Og anerkendelsen i at vores leder ser, hvad vi gør, betyder også meget. Man bliver lige lidt højere og føler sig set, siger hun.
Bag Velfærdens Talent 100 står fagforeningen FOA og pensionsselskabet PenSam. Prisen hylder talenter under 36 år, som hver dag gør en forskel, yder en særlig indsats for andre og bidrager til velfærden i samfundet. Det er femte år i træk, at PenSam og FOA kårer Velfærdens Talent 100. I 2021 blev to ansatte i Køge Kommune udvalgt som velfærdstalenter.