Danske handelsbyer er tilbage i fuld aktivitet og 20 byer har kæmpet om at blive Danmarks Bedste Handelsby 2022. Silkeborg og Nykøbing Falster er kåret som Danmarks Bedste Handelsbyer 2022.

I et samarbejde mellem Detail forum og COWI gennemføres for 9. gang kåringen af Danmarks Bedste Handelsbyer. I alt 20 danske handelsbyer har valgt at deltage.

Juryen består af Mia Christiernson – Bolig- og Planstyrelsen, Claus Ravn – Realdania By & Byg, Nina Bang – Link Arkitekture, Berith Mavromatis – BM Arkitekter, Thomas Just Rasmussen – Intersport Group Denmark, Kim Lang Sørensen NPV A/S, Helle Busck Fensvig – Børnenes Boghandel og Per Nyborg – COWI.

Kåringen af Danmarks Bedste Handelsbyer er sket på baggrund af resultaterne af kundeinterviewundersøgelsen samt juryens bedømmelser.

Kåringen fandt sted den 13. oktober ved et arrangement i Messe C Fredericia, hvor der i øvrigt var inspirerende indlæg fra Silkeborg om en vellykket omdannelse af bymidten og om Billund Byvision: Fra lokalsamfund til internationalt vækstcenter. Herudover fortalte COWI om nye værktøjer til analyse af adfærd i byrum.

Følgende 2022 priser blev uddelt: (se motiveringer længere nede)

Danmarks Bedste Handelsby > 20.000 indbyggere

Danmarks Bedste Handelsby > 20.000 indbyggere
Silkeborg

Danmarks Bedste Handelsby < 20.000 indbyggere
Nykøbing F

Danmarks Hyggeligste Handelsby
Holstebro

Danmarks Flotteste Handelsby
Svendborg

Danmarks Bedst Markedsførte Handelsby
Vejen

Danmarks Mest Servicemindede Handelsby
Køge

Danmarks Mest Bæredygtige Handelsby
Roskilde

((Tidligere vindere af hovedprisen, som Danmarks Bedste Handelsby er: Holstebro og Præstø (2020), Vejle (2018) Køge (2016), Vejle (2014), Roskilde (2012), Køge (2010), Aalborg (2008) og Holstebro (2006).))

Deltagende handelsbyer:

Fredericia, Haderslev, Helsingør, Herning, Holstebro, Køge, Lemvig, Middelfart, Nykøbing F., Næstved, Præstø, Roskilde, Silkeborg, Skanderborg, Sorø, Stege, Svendborg, Vejen, Vejle og Vordingborg har deltaget i årets opløb.

I hver handelsby er der gennemført 100 interviews med bymidtens kernekunder, dvs. kunder, der kommer i bymidten mindst én gang om måneden. Herudover har en jury bestående af nøglepersoner fra branchen foretaget en bedømmelse af handelsbyerne bl.a. på baggrund af et detaljeret spørgeskema udfyldt af de enkelte handelsbyer. Her har handelsbyen detaljeret redegjort for, hvad der gør deres bymidte speciel samt hvordan der arbejdes på at gøre den endnu mere attraktiv.

Motivering – Danmarks Bedste Handelsby > 20.0000

Vinderen af titlen som Danmarks Bedste Handelsby 2022 for byer med over 20.000 indbyggere er med sin centrale beliggenhed og spændende indhold kendt af de fleste.

Bymidten består af flere attraktive gågader, som på smukkeste vis danner en helhed, som absolut er en omvej værd. Det har mange turister for længst fundet ud af, når de kombinerer et besøg til nogle af byens og områdets turistattraktioner med en tur til bymidtens mange spændende butikker og spisesteder.

Bymidten er under stadig udvikling og der er fortsat mange planer, som enten er ved at blive realiseret eller som er under planlægning.

Selv om e-handelen vil vokse i de kommende år, vil denne handelsby uden tvivl fortsat være at finde på landkortet. Byen er i dansk sammenhæng en forholdsvis ny by, som først i år 1900 blev købstad. Vinderen af titlen som Danmarks Bedste Handelsby med over 20.000 indbyggere 2022 er Silkeborg.

Motivering – Danmarks Bedste Handelsby < 20.0000

Vinderen af titlen som Danmarks Bedste Handelsby 2022 for byer med under 20.000 indbyggere er på trods af sin forholdsvis beskedne størrelse områdets største handels- og uddannelsesby. Bymidten er hyggeligt indrettet med såvel kunst som forskelligt gadeinventar, der giver mulighed for leg og ophold.

Der arrangeres rigtig mange forskelligartede arrangementer i løbet af året, hvilket har medvirket til, at kendskabet til byen som en stærk handelsby er øget i de senere år.

Der er et godt samarbejde mellem butikkerne og forskellige samarbejdspartnere i området, bl.a. gennem uddannelsesforløb, der har ført til øgede kompetencer i butikkerne. Byen fremstår i dag meget attraktiv med nogle få ledige butikslokaler og har gennem en række samarbejder ikke svært ved at tiltrække hverken butiksejere eller investorer.

Vinderen af titlen som Danmarks Bedste Handelsby med under 20.000 indbyggere 2022 er Nykøbing Falster.

Foto ABW