Om få dage går starten til den store skolekampagne, Alle Børn Cykler, hvor Cyklistforbundet opfordrer alle børn til at cykle mest muligt i to uger. Men man skal være sikker på, at børnecyklen både er køreklar og sikker at cykle på. Derfor har Cyklistforbundet lavet en tjekliste og en videoguide til, hvordan man nemt kan gennemgå og ordne familiens cykler sammen med sit barn.

Når skolekampagnen Alle Børn Cykler ruller afsted 4.-17. september myldrer op til 100.000 elever fra alle klassetrin ud på cykelstier i hele Danmark. I to sjove cykeluger står der masser af motion og undervisning på skoleskemaet. Men ud over at bruge cyklerne i fag som matematik, dansk og samfundsfag, skal eleverne også igennem et ”cykeltjek”. Det er nemlig vigtigt, at cyklerne både har det lovpligtige udstyr og er køreklar, når man skal i gang med at cykle til skole, forklarer Cyklistforbundets direktør, Kenneth Øhrberg Krag:

“I Cyklistforbundet arbejder vi for, at der kommer sikre skoleveje i hele landet. Det er jo en forudsætning for, at børn overhovedet kan cykle og på den måde bevæge sig mere i hverdagen. Men vi skal også huske sikkerheden på selve cyklen, og den cykelglæde, der opstår, når hjulene spinner og cyklen bare ruller afsted. Derfor vil vi gerne opfordre alle forældre til at lave et cykeltjek sammen med deres børn – hvad enten børnenes skole er med i Alle Børn Cykler eller ej.”

Cykeltjek med mekanikeren
Ifølge cykelmekaniker Magnus Lindhart fra Lindhart Cykler behøver en lovlig og velkørende cykel hverken være ny eller dyr. Men både sikkerheden og køreglæden afhænger af et godt cykeltjek, og heldigvis er det både nemt og sjovt at tjekke familiens cykler sammen”, forklarer han:

“Det er selvfølgelig allervigtigst at tjekke, at cyklen har alt det lovpligtige udstyr. Men det nytter jo ikke noget, at cyklen har alle de rigtige reflekser og en god ringeklokke, hvis kæden er rusten og dækkene er flade. Så får man helt sikkert ikke cyklet mange ture til skole. Derfor skal I også tjekke, at cyklen faktisk er køreklar.”

I denne video viser cykelmekanikeren, hvordan cyklen tjekkes igennem:

Om kampagnen
Alle Børn Cykler kører på skoler i hele landet 4.-17. september. Skolerne kan helt gratis melde sig til helt frem til kampagnestart på www.alleboerncykler.dk. Det er Cyklistforbundet, der står bag kampagnen, som er støttet af Novo Nordisk og Sundhedsstyrelsen.

Sådan tjekker I børnecyklen:

Er cyklen lovlig?
Har den de lovpligtige reflekser, to bremser og en velfungerende ringeklokke?Og er den udstyret med godkendt lås og velfungerende for- og baglygte?

Er cyklen køreklar:
• Er dækkene pumpet?
• Passer saddel og styr til barnets højde?
• Er kæden stram og smurt?
• Virker håndbremsen godt, og er den let at trykke ind?
• Er hjulene helt lige – altså ikke eksede?
• Er skærme og bagagebærer spændt godt, så ingenting rasler?

Foto: ABW