Køge Havn bliver helt central, når Aflandshage Vindmøllepark skal etableres. En ny aftale går ud på at udvide havnen, og det giver udsigt til vækst og arbejdspladser til Køgeområdet.

Foto JTL

Fra 2026 vil HOFORs vindmøller producere grøn strøm til Øresundsregionen – hvad der svarer til 300.000 husstandes forbrug om året. Selve for-monteringen af havvindmøllerne kommer til at ske på et landområde ved Køge Havn. Det betyder arbejdspladser og udvikling, alt sammen som et led i den grønne omstilling der nu får fuld fart på i Køge.

HOFOR har indgået aftale med Siemens Gamesa om at producere, levere og installere de i alt 26 vindmøller til projektet. En aftale mellem Køge Havn og Siemens Gamesa betyder, at et større landareal på Uniterminalen på Køge Havn skal bruges til aktiviteter i den forbindelse. Aftalen inkluderer en forstærkning og udbygning af både kajen og det bagvedliggende areal.

Begejstret Køge-borgmester
Aftalen om udvidelsen af Køge Havn ser Marie Stærke, borgmester i Køge Kommune, store perspektiver i:

”Det er et kæmpe skridt for klimaet, at vi er på vej med at sikre strøm fra vindmøller til så mange mennesker i Øresundsområdet. Med aftalen her får vi skabt et helt nyt fundament for udvikling inden for den grønne omstilling. Det betyder, at Køge får glæde af de arbejdspladser, som bliver skabt i den forbindelse – og at vi i Køge bliver eksperter på netop den del, der handler om at montere vindmøller på land”.

En vigtig milepæl for vindmølle-projektet
At der er fundet en anlægshavn er en vigtig milepæl for HOFORs vindmølleprojekt:

”Med Køge som anlægshavn – og det danske rederi Cadeler som transporterer og installerer vindmøllerne i Øresund – bliver det nu helt konkret muligt for HOFOR at opføre vores 26 havvindmøller og samtidig bidrage til havnens udvikling. Det er en stor fordel for opførelsen af vindmølleparken, at havnen ligger så tæt på”, siger Susanne Juhl, der er bestyrelsesformand for HOFOR, og fortsætter: ”Der er et stærkt stigende behov for grøn strøm til elbiler, opvarmning ved varmepumper og produktion af fremtidens bæredygtige brændstoffer til lastbiler, skibe og fly. Med Aflandshage Vindmøllepark går vi forrest i forhold til at imødekomme dette behov og sikre den grønne omstilling i Øresundsregionen.”

Køge Havn ser frem til samarbejdet
Også hos Køge Havn ser man frem til det kommende samarbejde med Siemens Games og HOFOR. Havneudvidelsen giver nemlig Køge Havn gode muligheder for at byde ind på det kommende årtis mange vindmølleprojekter i nærområdet, Østersøen og Kattegat.

Pressemeddelelse HOFOR.