Det gik ikke stille for sig, da Køge Museum åbnede udstillingen ‘Vølver, guld og guder’ tilbage i vinteren 2021. Men det forhindrer ikke museet i at skubbe til debatten for vikinger og vikingeforskning endnu en gang. Denne gang som en del af museets aktivitetsprogram for efteråret, der netop er blevet offentliggjort.

Foto ABW

Udstillingen Vølver, guld og guder, der lige nu kan opleves på Køge Museum, er skabt som en debatudstilling, der fortolker overgangen fra asatro til kristendom. Den stiller spørgsmål ved alle de forestillinger, vi i dag har om livet og religionen på denne tid og forholder sig kritisk til den forskning, som museets historikere og arkæologer selv bedriver.

For at perspektivere vikingernes forunderlige verden på ny har Køge Museum derfor inviteret nogle af nordens dygtigste forskere og meningsdannere inden for vikingetid ind for at diskutere og gendanne de manglende brikker, de som fagfolk kan være rygende uenige om.

“Ambitionen med Køge Museum er at gøre det til det førende sted for debat, dialog og vidensdeling af den nyeste og mest aktuelle vikingeforskning,” forklarer eventchef på Køge Museum, Kristoffer Rosner Rydahl.

Konceptet havde sin premiere i foråret – og det var en kæmpe succes. Derfor gentager Køge Museum nu igen konceptet og inviterer til talks og debatter med vikingerne i fokus.

“Massevis af mennesker dukkede op til vores foredrag og debatter i foråret. Derfor er vi rigtig glade for, at det nu igen er lykkedes os at sammensætte et fantastisk efterårsprogram”, forklarer Kristoffer Rosner Rydahl.

Program

08. september: Vikingernes langskibe

Tag på togt sammen med Ph.D. og forskningskoordinator på Vikingeskibsmuseet, Morten Ravn, når der sættes spot på vikingernes langskibe, besætningsorganisation og kommunikation om bord.

29. september: Vikingernes forestillingsverden

Træd ind i vikingernes billed- og forestillingsverden, når museet sammen med Ph.D., Theresa Østergaard Pedersen, inviterer til talk om vikingerenes billeduniverser, religiøse forestillinger og kosmologi.

27. oktober: Stålalder eller vikingetid?

Bør vikingetiden hedde stålalderen? Køge Museum diskuterer sagen, når museet inviterer til debat mellem lektor på Københavns Universitet, Henriette Syrach, og forskningschef på Museum Sydøstdanmark, Jens Ulriksen.

03. november: Kønsproblematikker i vikingetidens mytologi

Hvorfor kender vi mange flere Guder af hankøn end Gudinder? Vi diskuterer sagen, sammen med religionshistorisker og professor emeritus ved Afdeling for Religionsvidenskab på Aarhus, Jens Peter Schjødt.

Praktisk info

Sted: Køge Museum

Adresse: Nørregade 4, 4600 Køge

Billetter: 50 – 85 kr. på www.museerne.dk/kalender

Billetter kan købes i forsalg online eller i døren ved ankomst. Der er dog begrænset antal billetter til salg pr. arrangement. Køge Museum anbefaler derfor at man køber sin billet på forhånd, hvis man vil være sikker på, at få en plads til arrangementet.