Et højt smittetryk med blandt andet covid-19 og influenza betyder, at Region Sjælland forventer længere ventetid end normalt på akutnummeret i juleferien. Ekstra mandskab indkaldt til at besvare opkald fra borgerne.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Mange borgere er i øjeblikket tvunget under dynen på grund af sygdom. På grund af smittetrykket forventer Region Sjælland, at borgere i juleferien vil komme til at vente længere end normalt på at komme igennem til akutnummeret 1818.

– Vi står som altid klar til at hjælpe, hvis borgerne bliver akut syge, eller oplever akut forværring af sygdom eller mindre skader. Oplever man længere ventetid end normalt, er min opfordring, at man bliver på telefonen. Så skal man nok komme igennem, fortæller Trine Holgersen, direktør for Det Nære Sundhedsvæsen.

Ekstra medarbejdere er kaldt på arbejde til at håndtere de forventede mange opkald. Der er også planlagt ekstra bemanding til hjemmebesøg hos syge borgere.

Recepter bør fornyes inden jul
1818 er for borgere, som bliver akut syge eller som oplever akut forværring af sygdom eller mindre skader, når praktiserende læger holder lukket. På hverdage er det i tidsrummet 16-8. I weekenden og på helligdage er det døgnet rundt.

Borgere ringer af og til 1818 for at få fornyet en recept på medicin. Vil man undgå at vente i telefonen og samtidig mindske presset på akutnummeret, opfordres borgerne derfor til at få fornyet recepter inden jul – enten på apoteket eller hos egen praktiserende læge.

Hvis man har behov for lægehjælp, men tænker, at det godt kan vente lidt, kan det også give mening at vente til et tidspunkt, hvor der er mindre travlt på akutnummeret. På regionens hjemmeside er det muligt at se, hvornår der er færrest opkald: https://www.regionsjaelland.dk/sundhed/akuthjaelp/laegevagten-ring-1818

Gode råd til at undgå at blive syg
Skal det undgås at bruge hele eller dele af juleferien i sengen på grund af sygdom, er det en god idé at tage sine forholdsregler i forhold til den smitte, der er i omløb for tiden.

– Man kan med fordel genoplive rådene fra de seneste år. Det er stadig og især nu fortsat en god idé at holde afstand, og at sørge for at spritte hænderne af, hvis man vil gardere sig bedst mod sygdom, siger Trine Holgersen.

Derudover er det stadig muligt at nå blive vaccineret mod covid-19 eller influenza.

FAKTA: Gode råd, inden der ringes 1818

– Det er godt at have taget sin eller sit barns temperatur, inden der ringes 1818, da det hjælper personalet med at give den bedste hjælp.

– Det er også en god idé at have købt panodil og næsespray inden jul.

– Borgere opfordres til at få fornyet recepter før jul.

– På regionens hjemmeside kan findes informationer om, hvornår der er mindst travlt på 1818 samt gode råd til sygdom (særligt syge børn): Lægevagten: Ring 1818 – Region Sjælland – Vi er til for dig (regionsjaelland.dk)

Kilde.