Omkring 7000 danskere er smittet med hepatitis c, men cirka halvdelen er ikke klar over det. Især personer med tilknytning til misbrugsmiljøet udgør en rigtig stor del af den gruppe, der har sygdommen uden at vide det. Region Sjælland rykker derfor nu ud med hjælp på misbrugscentre og andre steder, hvor blandt andre tidligere stofmisbrugere er.

– Har man ubehandlet hepatitis c, risikerer man at få alvorlige komplikationer senere i livet, som vil være behandlingskrævende og forringe livskvaliteten meget. Og for nogle kan de komplikationer være dødelige. Det er en sygdom, mange ofte ikke mærker, før det står helt skidt til. Det vil vi gerne undgå, siger Toke Barfod, der er overlæge på Sjællands Universitetshospital i Region Sjælland.

Smitten sker via blod. Blandt stofmisbrugere går det for eksempel galt, når de dypper den brugte kanyle ned i det samme blandevæske.

– Misbrugere og tidligere misbrugere er en gruppe borgere, som kan være svære at få fat i, og når vi indkalder dem til at møde op på et af vores hospitaler, er der mange, der ikke reagerer. Derfor kommer vi ud til borgeren, så vi kan få taget hånd om problemet, siger Toke Barfod.

Tilbud om effektiv behandling

Projektet har foreløbig kørt i et år, hvor 173 borgere er blevet testet. Heraf har 33 borgere testet positiv for hepatitis c, og er blevet sat i behandling. De fleste er allerede helbredt, andre er stadig i gang med behandlingen. I første omgang har indsatsen været rettet mod misbrugscentre, og herefter er målet at nå ud til andre steder, hvor tidligere misbrugere typisk er, herunder herberger og fængsler. Forventningen er, at yderligere 700 borgere testes i løbet af 2022.

– For de 33 personer kan det gøre en stor forskel, at sygdommen opdages i tide. Vi forventer at finde endnu flere, når vi fortsætter test og behandling på de resterende misbrugscentre, i fængsler og på herberger, siger Toke Barfod.

Når indsatsen rykker til et nyt sted, for eksempel et misbrugscenter, udleveres testkit til personalet, så de kan teste de borgere, som bruger centret. Alternativt kommer en sygeplejerske ud og tester. Er testen positiv, skal det bekræftes med en mere sikker test, som projektets sundhedspersonale altid står for. Borgeren tilbydes behandling, hvis den sikre test også er positiv.

Behandlingen af hepatitis c-infektion er meget effektiv. Har man hepatitis c og indtager nogle tabletter dagligt over 2-3 måneder, fjernes virus fuldstændig hos 95 procent af de smittede.

– Det er simpelthen for ærgerligt, at de skal risikere alvorlige helbredsproblemer senere i livet af den grund, især når behandlingsmulighederne er så gode, siger Toke Barfod.

Hepatitis c kan udryddes i Danmark

Målet med projektet er at gøre en stor forskel for den enkelte borger. Derudover er håbet, at det kan medvirke til at udrydde hepatitis c i Danmark.

– Behandlingen er god og effektiv, og kan vi få stoppet smitten blandt denne gruppe, er vi kommet langt med at udrydde sygdommen, siger Toke Barfod.

Kun cirka én ud af fire mærker, når de bliver smittet med hepatitis c. Omkring 30% helbredes helt af sig selv. Får man symptomer ved smitte, er der større sandsynlighed for, at man helbreder sig selv.

Projektet er i tråd med WHO’s vision om globalt at eliminere smitsom hepatitis i år 2030.

Kilde

Foto: ADL