Arkitektfirmaet LOOP Architects med team er udpeget som vinder af arkitektkonkurrencen om det nye Borgring Oplevelsescenter ved Køge.

PR-foto: Indgangspartiet til Borgring Oplevelsescenter.

Borgring Oplevelsescenter
I september 2014 offentliggjorde arkæologer fra Museum Sydøstdanmark og Aarhus Universitet fundet af en borg fra vikingetiden ved Lellinge, vest for Køge. Vikingeborgen Borgring er den femte ringborg i Danmark.

På Borgring og i borgens opland blev der i 2016 – 2018 med støtte fra A. P. Møller Fonden og Køge Kommune gennemført de mest gennemgribende udgravninger af en vikingeborg nogensinde. Undersøgelserne har medført en række nye erkendelser om arkitektur, funktion, datering, historiske sammenhænge, borgens omgivelser, transportforhold og samtidige bebyggelser lokalt og regionalt.

Udgravningerne blev fulgt med stor interesse fra publikum fra en midlertidig udsigtsplatform og udstilling, der også var finansieret af A. P. Møller Fonden. Udgravningernes resultater er i dag med til at underbygge en ansøgning om vikingeborgenes optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste.

Borgring bygges aldrig færdig og markerer slutningen af vikingetid og begyndelsen på det Danmark vi kender i dag. Vikingernes samfund og tro ændrer sig drastisk. Borgring Oplevelsescenter fortæller den historie i et nyt museum og på stedet hvor borgen lå. Til centeret knyttes et forskningscenter der skal forske i vikingeborgene og i tiden før og efter systemskiftet, der kan forklare vikingetidens ophør.

I foråret 2021 faldt finansieringen på i alt 50 mio. kr. endelig på plads gennem bevillinger fra A. P. Møller Fonden, Knud Højgaards Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond og Køge Kommune. Herefter er gennemført en arkitektkonkurrence.

Om vinderprojektet
Arkitektkonkurrencen er netop afsluttet. Vinderforslaget er tegnet af LOOP Architects med LYTT Architecture og ingeniør VIGGO MADSEN A/S som underrådgiver. Med forslaget binder teamet på fornem vis de to elementer; Borgring og oplevelsescenter sammen.

Ved at udforme oplevelsescentret som et solitært element, skabes en reference til- og dynamik mellem Borgring og oplevelsescentret. Med reference til vikingetiden på abstrakt niveau og sin placering højt i landskabet, men med Lellinges skovlinje som baggrund, formår projektet at forene Borgring, oplevelsescenter og landskab i en flot komposition.

Bestyrelsesformand for Borgring Fonden, Torben Nielsen, udtaler:

“Jeg er meget tilfreds med vinderprojektet. Loop Architects har på fornem vis løst en vanskelig opgave. De har skabt en flot bygning, der respekterer hierarkiet i landskabet med Borgring som det vigtigste element og ikke mindst et projekt, der kan få det optimale ud af økonomien”.

Morten Nymann, arkitekt og partner, LOOP Architects udtaler:

“Det eksisterende Borgring-anlæg udgør et fascinerende, præcist cirkulært anlæg – et cirkelkors – på en skrånende flade ned mod Køge Å. I stor respekt for det eksisterende anlæg, for historien og for landskabet placerer vi det nye oplevelsescenter som en enkel, rektangulær bygning på den modsatte side af ådalen. Beklædt med sort træ og med et karakteristisk og markant tag. En bygning der har tydelige referencer til vikingernes enkle langhus-arkitektur med dominerende tagkonstruktioner – som en moderne fortolkning af vikingernes smukke og enkle arkitektur”

Samlet team

Arkitekt og totalrådgiver: LOOP Architects
Ingeniør: VIGGO MADSEN A/S
Landskab: LYTT Architecture

DOWNLOAD VINDERFORSLAG